Христо Стоичков срещу Георги Иванов - за първи път в историята ще видим този дуел тази вечер, когато от 17:45 часа Литекс приема "Левски" в дербито на 21-ия кръг. Досега по-често пътеката им е била обща. Нищо че ЦСКА е видял доста лошо от Гонзо, а “Левски” - от Камата.

Двамата са учили в една гимназия - по подемна, строителна и транспортна техника (ПГПСТ) под тепетата. И по градска линия Камата, който е точно 10 г. по-голям, е бил идол на малкия Георги, пише "Труд". А на лагера за Мондиал`98 ветеранът Стоичков взе под крилото си 22-годишния тогава Гонзо, напътстваше го, пазеше го. Взаимното уважение продължи.

Вече като национален селекционер Камата често викаше и пускаше да играе станалия ветеран Георги.

“Христо Стоичков, Лъчезар Танев и приятели ми помагат в Барселона", заяви Гонзо, докато чакаше операция в Испания през 2009 г.

"Постоянно сме заедно и не усещам, че съм в чужбина. Работил съм със Стоичков и винаги сме се разбирали добре”, каза още идолът на Сектор "Б".

Христо и Георги имат и фамилни апартаменти в съседни входове в Павлово. А Хосе Мария Мингея, мениджърът на Камата, търсеше варианти за Гонзо в Испания, преди да иде в Рен през 2002 г. Трансферите им бяха сходни. “Левски” специално настоя Рен да плати 4,1 милиона долара, за да бъде бит рекордът на Христо от 4-те милиона от Барса.

Два пъти можеха да бъдат съперници на терена. За вечното дерби през април 1998-а (3:3) обаче Стоичков бе в Ал Насър. А се контузи за финала за Купата през май (5:0 за “сините”). Така досега двамата са били съперници само за футболист на годината...