Ръководството на Черноморец разпространи декларация чрез официалния си сайт, в която дава конкретни предложения за промени в българския футбол. Тя е подписана от собственика на "акулите" Митко Събев. БЛИЦ ви предлага декларацията без редакторска намеса.

ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ
КОПИЕ:

ПРЕЗИДЕНТА

НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР,

През 2009 година бе приета промяна, която ограничава клубовете при сключването на професионални договори с чуждестранни футболисти от страни извън Европейския съюз, като броят на състезателите, които могат да бъдат наети бе сведен до 3-ма. В предходната редакция разпоредбата на Правилника за състезателните права на футболистите предвиждаше, че могат да бъдат сключвани договори с 5-ма футболисти, които отговарят на това условие. Приетата промяна доведе до вреди за клубовете и неясноти относно завареното положение за състезателните права на чужденците, които имаха сключени договори с клубовете в А професионалната футболна група.

Футболен клуб Черноморец взема становище, че разрешената квота от 3-ма футболисти, от страни извън Европейския съюз е твърде ниска и се явява не само дискриминационна по отношение на правото на труд на чужденците в България, но най-вече рестриктивна към футболните клубове. В тази връзка Ви припомняме, че съгласно Закона за насърчаване на заетостта е поставено изискването общият брой на работещите за местния работодател чужденци да не надвишава 10 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани или лица, с приравнени права, в предходните 12 месеца, като Правилникът за състезателните права на футболистите на БФС неоправдано въвежда по-голямо ограничение.

Обръщаме внимание, че въведеното ограничение нанася финансови вреди на трансферната политика на клубовете.
При решение за сключване на договор със състезател извън Европейския съюз, клубовете са принудени да освободят чужденец с професионален договор, за да спазят допустимата квота от 3-ма състезатели. Не винаги е възможно да бъде намерен нов клуб за състезателя през трансферния период, особено като се има предвид предвиденото в новия Правилник съкращаване на зимния трансферен период. Единствената възможност за клуба да спази квотата на тримата състезатели от страни извън ЕС ще остане да освободи чужденеца без да получи трансферна цена за състезателните му права (и то при хипотезата, че състезателят е съгласен да прекрати договора си по взаимно съгласие). При идентична хипотеза през зимния трансферен период на 2008/2009 година ПСФК Черноморец Бургас изгуби състезателните права на един класен чуждестранен състезател, в чието развитие е инвестирал от 2003 до 2008 година. Ограничението за сключване на договори с чужденци от страни извън ЕС принуди клубът да освободи състезателя без претенции за трансферна цена.

Освен финансовите вреди, които търпят клубовете, ограничението препятства възможността да бъдат привличани класни футболисти, което от своя страна да доведе до повишаване на нивото на футбола в България и приближаването му до водещите световни отбори. По причина, че не съществува ограничение да бъдат сключвани договори със състезатели от Европейския съюз, се създаде тенденцията в българските отбори да бъдат привличани нископлатени футболисти, които не показват високо качество на играта и водят до понижаване на нивото на футбола в България. Като пример относно негативните последици от привличане на нискокачествени състезатели от Европейския съюз могат да бъдат посочени спортните постижения през този полусезон на футболен клуб Ботев, Пловдив. Наличието на възможност неограничен брой чужденци, придобили при облекчен ред гражданство в Европейска държава да бъдат регистрирани за участие в Българското първенство прави безпредметно ограничението за наемане на състезатели от страни извън ЕС.

Приетата промяна създаде неяснота относно възможността да бъдат продължавани договорите на състезателите - чужденци извън ЕС, с които са сключени договори, изтичащи през 2010 година. С оглед запазване на съществуващото статукво - не повече от 5-ма състезатели, чужденци от страни извън ЕС, за срока на съществуващия договор се препятства възможността да бъдат продължени договори с чужденците и да бъдат запазени състезателните права на футболисти, в чието развитие българските клубове са инвестирали средства. Още повече, забраната за продължаване на срока на договор с чужденец създаде парадокса, че ако клубът и състезателят са постигнали споразумение да продължат срока на договора след 30.06.2010 год. и желаят да сключат анекс през зимния трансферен период за уреждане на отношенията, за да бъде продължен срока на договора на един състезател, трябва да бъдат прекратени действащите договори на двама футболиста и да бъдат загубени състезателните им права.

Проектът на Правилника за статута и трансферите на футболистите в системата на Българския футболен съюз, за първи път предвижда възможността да бъдат преотстъпвани чужденци между местните клубове. Разпоредбите на новия правилник оставят неяснота относно възможността да бъдат сключвани договори с повече от 3-ма състезатели, чужденци извън страните на ЕС, при хипотезата на последващо преотстъпване на чуждестранен футболист. Отборите от А футболна група могат да „наемат" до 3-ма чуждестранни футболисти, извън страните на ЕС, които имат право едновременно да участват в съответната среща, гласи разпоредбата на чл. 22 ал. 2 от Правилника за състезателните права на футболистите. Възниква неяснота и празнота в уредбата относно възможността да бъдат сключвани професионални договори с повече от 3-ма състезатели - чужденци от страни извън ЕС, при условие, че чужденците, с които клубът има сключени професионални договори бъдат наети от друг местен или чуждестранен клуб и регистрирани за друг отбор, на основание сключен между клубовете договор за преотстъпване на състезателните права. Неофициално бе изразено становище, че клубовете ще могат да сключват договори с не повече от 3-ма чуждестранни футболисти, като при преотстъпване в друг клуб, квотата на състезателите - чужденци извън страните на ЕС няма да може да бъде попълвана. Това тълкуване е ограничително и ще доведе до неравнопоставено положение на клубовете, породено от непълнотите в нормативната уредба.

Като отчитаме стремежът на БФС да даде приоритет на местните състезатели, считаме, че вече е намерено доста по-успешен модел за защита на правата на местните футболисти, без да бъдат въвеждани ненужни и вредящи на клубовете ограничения. Професионалната висша футболна лига на Англия е приела решение за един отбор от професионалната лига да могат да бъдат картотекирани не повече от 25 професионални футболисти, от които 8 да бъдат млади състезатели, на възраст до 21 година, които са се състезавали три пълни сезона за отбор на Англия. Считаме, че възприетият в Англия модел, въвеждащ изискването за клубовете да бъдат регистрирани минимум 8 млади състезатели, които три пълни сезона са участвали в английските първенства изцяло защитава интересите на местните отбори и най-вече на младите състезатели без да бъде въвеждано ограничението за сключване на договори с чужденци от страни, извън Европейския съюз. Въвеждането на сходен модел, ще доведе до интереса на футболните клубове от по-долните групи да развиват младите таланти, което закономерно ще доведе и до подобряване на финансовите резултати на малките клубове, като неминуемо приходите им ще бъдат повишени в резултат от компенсацията за обучение и развитие на младежите, която ще им бъде изплащана.

Считаме, че решенията на Изпълнителния комитет на БФС при определянето на националните правила, които регламентират отношенията в професионалния футбол въвеждат ненужни ограничения и създават пречки за развитието на клубовете и формирането на класни състезатели. Неправилните и икономически неизгодни за клубовете решения водят до загубата на принадената стойност от състезателните права на футболистите. Фундаментална грешка е футболът да бъде разглеждан единствено като футболен спектакъл, който продължава в две полувремена. Освен игра, футболът е и бизнес и решенията на ръководните органи на БФС следва да бъдат вземани в полза на клубовете, членове на Българския футболен съюз, като в максимална степен защитават интересите им и спомагат развитието им.

Като вземете предвид изложените съображения, моля да приемете, че е налице необходимост от промяна в Правилника за статута и трансфера на футболистите и Правилника за състезателните права на футболистите. Футболен клуб Черноморец Бургас предлага сключването на професионалните договори с чужденци от страни извън ЕС да не бъде ограничавано, а за сметка на това да бъде създаден модел, който успешно да защитава интересите на местните клубове и състезатели. Взаимстването на модела на Професионалната висша лига в Англия, която е една от водещите във футбола страни, по-точно стимулирането на развитието на младите местни състезатели, би допринесъл както за реализацията и развитието на младите футболисти, така и за растеж на приходите на клубовете. Отпадането на ограничението за сключване на договори със състезатели - чужденци от страни извън ЕС ще даде възможност на клубовете да привлекат повече на брой класни футболисти, което ще доведе до повишаване на нивото в българския футбол като цяло.

Искрено се надяваме, че Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз ще вземе под внимание становището ни и ще бъде предприета адекватна нормативна промяна по представените на вниманието Ви проблеми.

Митко Събев,

Председател на Съвета на директорите

ПСФК Черноморец Бургас АД