"Ботев" Пловдив победи с минималното 1:0 Астана в Казахстан в мач от Първия квалификационен кръг на Лига Европа. Единственото попадение реализира Томаш Иршак в 44-ата минута. Реваншът е на 11 юли в Бургас. "Жълто-черните" изиграха първи двубой в евротурнирите от 1995 година насам. Най-старият футболен клуб у нас обаче изненадващо бе прекръстен на ФК "Бонев" (Пд).

Стори го спортният сайт sports.kz. Погрешно изписаното име престоя близо 4 часа под фоторепортажа от тренировката на тима. Казахите си нямаха и най-малка представа, че неволно са нанесли кръвна обида на съперника си, прекръствайки го на името на Христо Бонев - Зума, легендата на съгражданите от Локо (Пд).

В лагера на "Ботев" приеха с чувство за хумор грешката. Казахите изненадаха "канарчетата" и с благата вест, че голаджията Иван Цветков не е пристигнал в Астана, но ще води атаката в реванша. Капитанът обаче ще е аут до септември след операция.
Иначе настроението в спортните медии в Казахстан очаквано е минорно.

"Астана – Ботев” 0:1. Подаръкът не се получи", констатира vesti.kz. "Бяхме фаворити преди мача, въпреки нивото на българския футбол, като бяхме се настроили за игра в Европа много сериозно. Не се получи", добавя изданието.

"Второ българско поражение за Беранек", отчита sportinfo.kz. "Феновете ни подкрепяха, опитахме няколко пъти да отбележим, но - като не вкарваш, ти вкарват. Цялото второ полувреме диктувахме играта, но Станимир Стоилов затвори отбора си и остави минимални пространства за Астана. Ботев показа свръхпрагматичен футбол. Срещата не бе загубена от играчите, а от Мирослав Беранек", завършва коментарът медията.