Футболен клуб Ботев (Пловдив) не е създаден през 1912 година, както се смяташе досега, а 5 години по-рано - през 1907 г. Това обявиха на специална пресконференция в Историческия музей на Пловдив организаторите от Сдружение ПФК Ботев, пише Plovdiv24.bg.

Нещо повече - изцяло се променя досегашната представа за развитието на футбола в Пловдив. Оказва се, че преди Ботев е имало други футболни клубове в града - Тримонциум и Стрела, които са били основани през 1906 година, но две години по-късно прекратяват съществуването си.

На 26 май 1909 г. е организиран първият футболен турнир, на който присъства и тогавашният кмет Иван Кесяков.Участие осем махленски клуба, а "Св. Августин" и Ботев достигат до финала. Резултатът завършва 5:1 за "Св. Августин", който печели топка за награда. Заради раздаването си играчите на Ботев също получава кожена топка на следващия ден.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

На пресконференцията беше показан документ, с който от съда се иска да бъде регистриран "Ученически футболен клуб Христо Ботев". Това искане обаче е отхвърлено, като посочените мотиви в документа са "Вашето дружество може да бъде регистрирано само като доброволческо или въздържателско, но не и юридически".

След това бе показан самият учредителен протокол на въпросния "Ученически футболен клуб Христо Ботев" от 1907 г. Според представителите на Сдружение ПФК Ботев Учредител е Милан Куртев, а този протокол все пак е признат от съда, но през 1939 година.

"Началото на истинския футболен живот на ФК Ботев е от 3 март 1907 година, а клубът е регистриран по-късно през 1912 година. Основателите през 1912 година всъщност са били второ поколение ботевисти", обявиха на брифинга в Историческия музей.

В началото „канарчетата“ играят на поляна зад мелницата. След това се преместват около днешната Хуманитарна гимназия. През 1911 г. е създадена и първата емблема на „жълто-черните“. Беше представен и екипът от 1911 г. с клубната емблема.

Специален гост на събитието бе Боян Ботйов - почетен член на футболен клуб Ботев и правнук на генерал Кирил Ботев, брат на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев.

снимки: Plovdiv24.bg