ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Нападателят на ЦСКА Нджонго Присо изпадна в депресия след червения картон срещу Лудогорец и вече търси начини да се върне в Кипър. Оказа се, че това е единственото място, където срещу крилото не е повдигано официално обвинение от органите на реда.

В останалите две европейски страни, в която Присо се е изявявал като футболист, той е попадал в ареста, а освен това се е забърквал и в редица други неприятности.

Първият случай, в който Присо влиза в криминалните хроники, датира от началото на 2009 година. Тогава тъмнокожият футболист намира място в аналите на малтийския футбол с прозвището Пикаещия голмайстор. По време на мач на неговия Сейнт Джоузеф срещу Хибърниънс Присо получава повик от природата. И той е толкова силен, че крилото просто напуска терена, скрива се зад рекламните пана и се облекчава пред погледа на стъписаната публика.

Първоначално съдията Алън Сант не му обръща внимание, но след протестите на футболистите на Хибърниънс спира играта и вдига жълт картон на пикльото. В крайна сметка Сейнт Джоузеф печели с 2:0, а Присо не само “маркира” рекламните пана, но и мрежата на съперника, като именно той оформя крайния резултат.

След последния съдийски сигнал по пътя към тунела обаче тъмнокожият нападател е пресрещнат от двама яки полицаи. Те кротко му слагат белезниците и го откарват в ареста. Там футболистът изкарва нощта, а на сутринта излиза на свобода, но с дебела глоба за непристойно поведение.

В първенството на Малта Присо продължава да бележи гол след гол, но успоредно с това набъбва и криминалното му досие. На няколко пъти негови приятелки подават жалби за физически тормоз.

В крайна сметка талантът се кротва, когато среща любовта на живота си. Той се жени за малтийка, с която и в момента живеят в столичния хотел Макси и гледат заедно малкото си дете. Дамата на сърцето му го следва навсякъде, като заминава с него и за Кипър, където тъмнокожият играч носи екипа на АЕК Ларнака. На острова на Афродита Присо забравя за нощния живот, спазва режим, но формата му рязко спада. Голове бележи от дъжд на вятър, но въпреки това минава за една от звездите на тима. Така се стига до трансферът му в ЦСКА, където крилото реши отново да си покаже магариите.

У нас той се забърка в два шумни скандала, като във всеки от тях твърди, че е провокиран на расова основа – нещо, което изобщо не можел да търпи.

Първият случай бе през март, след шампионатния мач на “червените” с Локомотив в Пловдив, спечелен от тима с 3:0. Тогава Нджонго вкара гол, записа асистенция, а в 64-ата минута на мача се сдърпа с Даксон да Силва. Съдията изгони и двамата играчи. По пътя към тунела публиката на Локомотив изпрати Присо с маймунски звуци, той им отвърна с неприличен жест, а впоследствие налетя и на полицаите, които го ескортираха. От записите на видеокамерата в тунела се видя как на един от униформените фуражката му полетя. Така след края на срещата камерунецът бе свален от автобуса на “червените”. Натоварен на задната седалка на полицейска кола, Присо пак се оказа в ареста. На другия ден обаче го пуснаха без обвинение, като отнесе наказание само от БФС заради червения картон и невъздържания жест към публиката на Локомотив.

Сега Присо пак е в центъра на вниманието. Той пак получи червен картон, а БФС отново го наказа. И когато всички решиха, че нещата са приключили само с отстраняването му от игра, дойде и новината: Присо е изпотрошил националния стадион “Васил Левски”, а ЦСКА са задължени да възстановят нанесените щети...