ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Не ти ли писна, народе, да виждаш как всяко лято и всяка зима в родната футболна действителност пристигнат тъмни индивиди. Пелета разни, Роналдиньовци. Идват с едни визитки, свят да ти се завие. Все голям го вадят, ама после се оказва, че е мек...
 
Примерите за тъмнокожите търсачи на силни усещания са безкрайни. От всички, дошли да си вадят хляба на българската сцена, качествената стока е под 10%. Останалото е пълнеж, от който ти се повдига. Най-пресни са случаите с Агиеманг Опоку и Нджонго Присо. Първият дойде в “Левски” надут от самочувствие. По надут и от най-големите балони. Бил национал на Гана, играел извънземен футбол. Видяхме го как го играе. Наистина като извънземен. Все едно виждаше за първи път топка в живота си. И балонът му се спука. Спука се и самочувствието на Опоку, който, след като се видя, че от него и чеп за зеле не става, си събра чукалата и марш обратно в джунглата.
 
Тъжна е картинката и с Нджонго Присо – камерунското чудо в ЦСКА. Преди да дойде, Присо бе обявен за играч от друго измерение. Лично Мъри Стоилов се кле колко добър бил. Е, оказа се, че Нджонгата, както го наричат съотборниците му, е добър скандалджия, но не и футболист. На всичко отгоре Присо продължи една позабравена традиция – да крие годините си. Официално го водят набор 88, а на някои места и 86. В Борисовата градина обаче се кълнат, че Присо е към 34-35. Даже изпълнителният директор Венци Живков все се бъзикал, когато стане дума за камерунеца, с лафа: “А, за набора ли говорите?”. Ама оставете ги годините, вижте му играта. Трагична. Не за ЦСКА, а и за Драгалевци не става.
 
Лошото е, че това ще продължи. Колкото и вой да надаваме, българският футбол ще продължи да бъде заливан от некадърни чужденци, които идват, за да ядат хляба на младите ни таланти. После да не се чудим защо нямаме силни юношески и младежки национални отбори. Как да има, след като иностранците са с предимство за сметка на българите. За да секне най-сетне тази ужасяваща традиция, е крайно време БФС да намали бройката на чужденците в клубовете. Иначе ще доживеем деня, в който в стартовите състави на “Левски” и ЦСКА няма да има нито един българин.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ