Победата на Лудогорец с 2:0 срещу ПСВ Айндховен насред Холандия е първа за български отбор срещу този съперник, както и първа на наш тим на Ниската земя на клубно ниво.

Преди успеха на разградчани Локомотив (София) и Спартак (Пловдив) бяха единствените ни отбори, измъквали равенство в Холандия. През 1963 година Спартак (Пд) прави 0:0 срещу ПСВ, но у дома губи с 0:1 и отпада от евротурнирите.

През сезон 2006/07 в двубои от първи кръг за Купата на УЕФА "червено-черните" завършват 2:2 в София и 0:0 като гост срещу Фейенорд. Да, ЦСКА е елиминирал два холандски тима (Аякс и Рода), а "Левски" един (Аякс), но и тогава нашите представители не успяват да постигнат победа на нидерландски терен.
 
Най-голям срам берат "сините", които през сезон 1980/81 губят катастрофално с 0:5 при визитата си на АЗ Алкмаар.

Лудогорец обаче сложи край на черната серия и така българският клубен футбол вече може да се похвали с победа в Ниската земя.

Както е известно, през май миналата година националите ни също ликуваха в Холандия, постигайки успех с 2:1 в контролата в Амстердам, когато Ивелин Попов вкара от дузпа, а Илиян Мицански реализира победното попадение в 93-ата минута.