"Ботев" (Пловдив) се класира на 1/4-финалите за Купата на България след драматична победа с 2:1 над Черноморец в луд мач, състоял се при уникална атмосфера пред 8000 зрители на стадион "Христо Ботев". Във вчерашните двубои нямаше изненади и фаворитите очаквано продължиха напред. Днес обаче тимът на Милен Радуканов "хвърли бомбата" и елиминира Черноморец, който изпрати силна есен в "А" група, но напусна безславно турнира за Купата на България.

"Канарчетата" поведоха чрез Николай Домакинов в 36-ата минута. В 73-ата вратарят на "акулите" и бивш страж на Локо (Пд) Стоян Колев изравни от дузпа, а крайното 2:1 за домакините донесе Йордан Христов малко преди края. Съдията Ивайло Стоянов имаше доста работа днес, показа множество жълти картони и три червени. Още в 27-ата минута "Ботев" остана с човек по-малко заради втори жълт картон на Ангел Рахов. В 56-ата и гостите от Бургас останаха с 10 човека. Изгоненият беше Абел Анисе. В 75-ата и Енис Хайри видя картона с червения цвят, което принуди "акулите" да доиграт мача с 9 души.

За днешния важен мач Милен Радуканов се довери на помощника си Светослав Петров, който започна титуляр срещу "акулите" и остана на терена до последния съдийски сигнал. Опитният халф заедно с друг ветеран - Александър Александров-Кривия, играха на висота в центъра на терена и са със заслуга за класирането на "Ботев" в следващата фаза.

Първата добра възможност за гол се откри пред домакините още в 7-ата минута, но удар на Тодор Неделев беше отразен от Колев. В 11-ата Абел Анеси пък можеше да открие за Черноморец. Нападателят на гостите преодоля двама играчи на "Ботев" и се озова очи в очи срещу Армен Амбарцумян, след което опита да го прехвърли, но по елементарен начин и стражът улови топката без проблеми. Последва далечен удар на Венци Христов, който не затрудни Армандо.

В 27-ата минута се стигна до изгонването на Ангел Рахов, което остави "жълто-черните" с човек по-малко. Защитникът беше изгонен от съдията Ивайло Стоянов, след като в рамките на по-малко от 5 минути си изкара два жълти картона. В 29-ата Йордан Христов от домакините направи невероятен пропуск. Той успя да преодолее Колев, но след това не намери рамките на празната врата и прати топката високо в аут, шутирайки от малък ъгъл.

В 36-ата трибуните на "Колежа" изригнаха - 1:0 за "Ботев"! Един от най-големите таланти в България Тодор Неделев центрира от фаул в наказателното поле на Черноморец, където снажният бранител Николай Домакинов засече топката с глава и я прати в мрежата на Стоян Колев.

Малко преди почивката справедливо не беше зачетен нов гол на Домакинов. Защитникът отново вкара, но беше в положение на засада.

Истинската драма настъпи през втората част. Първо в 56-ата минута Абел Анеси от Черноморец удари Домакинов в лицето при спор за висока топка, за което беше изгонен, след като вече имаше жълт картон.

След този момент избраниците на Радуканов взеха инициативата. В 71-та минута Петър Атанасов получи много добър извеждащ пас и излезе сам срещу Стоян Колев, но стреля много слабо и вратарят спаси.

В 73-ата Костадин Гаджалов наруши правилата срещу резервата Георги Андонов в наказателното поле на домакините и Ивайло Стоянов посочи бялата точка за фаул срещу бившия играч на "Ботев". Вратарят Стоян Колев се нагърби с изпълнението на дузпата и реализира, след като стреля по земя и прати топката в долния ляв ъгъл - 1:1.

Само 120 секунди по-късно "акулите" останаха с 9 души на терена. Енис Хайри повали Петър Атанасов и получи директен червен картон.

Това даде нови сили на "канарчетата" и те отново наложиха натиск. Избраниците на Херо предимно се защитаваха, докато окрилените от верните си фенове футболисти на "Ботев" все по-упорито преследваха победата още в редовното време. В 85-ата минута Ирфан Юсеинов подаде към Йордан Христов, който след това се опита да му върне паса, но Кишишев застана на пътя на топката. Тинката обаче странно насочи кълбото към вратата си и Стоян Колев се принуди да я улови, тъй като тя щеше да попадне в мрежата му. Това принуди Ивайло Стоянов да отсъди непряк свободен удар на само 5-6 метра от вратата и пред "Ботев" се откри отлично положение за гол. Всички футболисти на Черноморец се наредиха на голлинията, но Йордан Христов някак си успя да я промуши в мрежата след като Кривия му я пусна - 2:1.

Домакините пропуснаха да стигнат до още по-убедителна победа, когато в добавеното време Кишишев подари топката на Юсеинов, който излезе сам срещу Стоян Колев, но стреля в аут.

Така "Ботев" ликува след последния съдийски сигнал и стана вторият отбор от "Б" група, класирал се на 1/4-финалите. Вчера напред продължи и Септември (Симитли). За 1/4-финалите се класираха още "Левски", ЦСКА, Лудогорец, Миньор, Локо (Пд) и Литекс. Жребият е утре от 11:00 часа.

Мачът по минути - ТУК

"БОТЕВ" (Пд) - ЧЕРНОМОРЕЦ 2:1
1:0 Николай Домакинов (36), 1:1 Стоян Колев (73-дузпа), 2:1 Йордан Христов (86)
2_5.jpg
"БОТЕВ" (Пд):
1.Армен Амбарцумян, 33.Емил Аргиров, 5.Николай Домакинов (63-21.Стефан Киков), 13.Костадин Гаджалов, 17.Ивайло Димитров, 6.Светослав Петров, 14.Ангел Рахов, 11.Йордан Христов, 8.Тодор Неделев (90+4-3.Димитър Байрев), 30.Александър Александров, 16.Петър Атанасов (83-22.Ирфан Юсеинов)
Резерви: 23.Илия Николов, 4.Владимир Байрев, 21.Стефан Киков, 20.Николай Манчев, 3.Димитър Байрев, 22.Ирфан Юсеинов, 39.Атанас Курдов
Треньор: Милен Радуканов
cher.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: 12.Стоян Колев, 2.Траян Дянков, 4.Енис Хайри, 15.Венелин Филипов, 21.Борислав Балджийски, 22.Цветомир Цонков (46-10.Костадин Дяков), 37.Жереми Фо-Поре, 19.Абел Анеси, 20.Яни Пехливанов (63-25.Радостин Кишишев), 8.Лоривал Асис, 11.Венцислав Христов (67-7.Георги Андонов)
Резерви: 1.Янко Георгиев, 25.Радостин Кишишев, 55.Георги Терзиев, 3.Венцислав Бонев, 6.Тодор Паланков, 7.Георги Андонов, 10.Костадин Дяков
Треньор: Димитър Димитров

Пловдив,
стадион "Христо Ботев" - 8000 зрители
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Ангел Рахов, Александър Александров, Костадин Гаджалов, Йордан Христов ("Ботев"); Абел Анеси, Яни Пехливанов, Радостин Кишишев, Стоян Колев , Жереми Фо-Поре (Черноморец)
Червени картони: Ангел Рахов (27-"Ботев"); Абел Анисе (56-Черноморец), Енис Хайри (75-Черноморец)