Легендата на ЦСКА и спортен директор на ЦСКА 1948 Радослав Здравков направи остър коментар за събитията на стадион „Българска армия“ в понеделник. Тогава ЦСКА победи ЦСКА 1948 с 2:1, но началото на мача беше съпътствано със скандали и хвърляне на камъни, седалки и други предмети по Здравков, Валентин Илиев и треньора на гостите Любослав Пенев.

Няколко дни след грозните сцени спортният директор на ЦСКА 1948 все още е огорчен от поведението на феновете на домакините. В интервю за Actualno.com на клуба Радослав Здравков призна, че е огорчен и потресен от поведението на бившия си съотборник Георги Велинов.

„И в момента се чувствам огорчен, но не бих казал, че тази горчилка в моята душа е от действията и поведението на феновете. Огорчението ми идва най-вече от Джони Велинов и Филип Филипов. Да, те дойдоха и се опитаха да укротят феновете, но е потресаващо за мен, че в един момент, явно са мислили за моето здраве, не отричам, ме посъветваха да напусна стадиона. Аз съм Ради Здравков! Мисля, че след това, което съм дал за клуба, никой няма право да ме гони от този стадион. Да припомня на всички, че отидох на 24 години в клуба, с ясното съзнание, че ще бъда наказан. Останах с доживотно наказание и рискувах да си приключа кариерата много млад. Но обичта ми, любовта ми към този клуб надделя и след година и половина моята кариера се възроди. Не казвам какво съм направил и какво съм помогнал за историята на ЦСКА, нека друг оценява. Но в този случай, ако беше обратна ситуацията, не се пиша за голям мъжкар, щях да застана пред Джони Велинов, щях да застана до Джони Велинов и тогава нямаше да летят бутилки, стотинки, камъни, дори и седалки. Огорчен съм от факта, че бях принуден да напусна стадиона. Да, намерих начин и догледах мача. От тунела.“, заяви Здравков.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

“Не съм огорчен от поведението на публиката. За мен е една грозна постановка, предварително изготвен сценарий. Не знам дали сте забелязали и дали по медиите се е коментирало, но ние влязохме във VIP зоната няколко минути след първия съдийски сигнал. Хората във VIP зоната си гледаха мача. Другите, на първия и втория ред, не гледаха мача, а бяха с гръб към терена. Те чакаха кога нашата делегация ще влезе. Това ме навежда на много въпроси. Имах чувството, че са дошли за първи път на стадион. Не може да си там и да не гледаш мача. Ако са ходили на мач, при всички случаи бащите им са ги завели на друг стадион за първи път, но не и на този стадион. Те, ако са фенове тези хора, няма да ме объркат със Стойчо Младенов. Създаде се впечатление, че Стойчо Младенов е на стадиона, но той не беше. Гледаха ме в очите от пет метра, започнаха да хранят Стойчо Младенов и правиха този жест. Да объркаш Ради Здравков със Стойчо Младенов е смехотворно. Да не говоря за мястото, където ни бяха отредили да стоим. Да не говоря, че един известен фен, с който съм и приятел във "Фейсбук", предварително беше застанал на такава позиция, за да направи клип какво ще се случи. Извадих този клип и го разпространих - да не ви казвам какъв е отзвукът, половината ми приятели са от Португалия. Това беше долна провокация към официалната делегация на нашия клуб.”, допълни легендарният футболист.

"Чувам, че ние сме провокирали. Какво по-логично от това, аз като спортен директор да присъствам на мача и да подкрепя футболистите и Любо Пенев? Какво провокативно има в това? Това е позор за българския футбол. От шест години ценностите на този клуб се унищожават ден след ден, без абсолютно никакъв морал. Едни хора дойдоха, за да създадат напрежение. Да, след това се създаде атмосфера, но с какво право критикуваш, псуваш, хвърляш камъни срещу Любо Пенев, срещу Мето Деянов, срещу Вальо Илиев? Тези хора знаят ли, че когато ЦСКА тръгна да фалира, Любо, аз и Мето Деянов сме работили в клуба без пари. Не го знаят. Откъде да го знаят, като се изопачава историята - в книгата за 70 години ЦСКА три легенди ни няма. И защо? Защото сме работили в Разград. Моето семейство е голямо и аз съм глава на семейството. Тези хора нямат ли семейства? Факт е, че отидох там след повече от една година без работа. Да са ме поканили те - на ЦСКА никога не съм отказвал. Промени се всичко в този клуб и затова ни няма в историята. Глупаво е, смешно е, трагично е, тъжно е за хората, които го правят. Ние обаче сме калени в този клуб и ще превъзмогнем това, което се случва."

„БФС знае ли, че до моята глава беше хвърлена една седалка. Да не говоря за камъните и водите. Ако ме беше ударила? БФС беше редно да ме извика като пряк свидетел - можеше пък глобата от това, което ще кажа, да бъде намалена. Но нека го направят. Защо прокуратурата не се сезира - това беше една агресия, има видео, има камери, ще ги намерят. Посегнаха на мен, на Мето Деянов, на Вальо Илиев, на Бучински, на Моралес, на изпълнителния директор Гьонов. Любо Пенев! С тези хора обединение няма как да стане. Да не говоря за извращението след мача със звездите, уринирането. Как да вървим с тези хора в един път - единение, може би! За шест-седем години много неща са се променили на "Армията", неслучайно го казвам“, коментира още спортният директор на ЦСКА 1948.

Ради Здравков насочи вниманието и към вечния враг на „червените“ – Левски, заради обединението в редиците на „сините“, до което се стигна, когато клубът беше пред разпад.

„Завиждам в момента на синята общност - колко са консолидирани, обединени - и фенове, и ветерани. Когато ЦСКА беше пред фалит, какво направихме ние? Имам предвид и феновете, и ветерани. Нищо! Абсолютно нищо. Разделихме се, което е трагичното. Боли ме и не знам как могат да се оправят нещата. Нямам идея, може би не съм толкова умен. Това (разделението) казах, че не трябва да правим. Може би това беше глас в пустиня. След толкова години виждаме пример от Левски - там има ли разединение? Ние бяхме обединени. Но само и само да тръгнем по лесния път, се разделихме. А на тях, когато им е трудно, се обединиха. Кое е по-достойното? Има ли отлив от публиката на ЦСКА на техния стадион в последните години? Липсват ли колоритни фенове и хора, които пълнят секторите - липсват. Накъде ще поемат, те си решават. Сложни въпроси са това, трудно ми е да бъда конкретен и точен, съжалявам. Най-лошото, което се случи, беше през 2016 година - фалитът, разделението на феновете и ветераните. По-голямо убийство от това в цялата история на ЦСКА не е имало, а и няма да има. По-голям позор от това, няма да има”, констатира бившият национал.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК