Вратарят на Локомотив (Горна Оряховица) Радослав Рашков и близките му направиха 1 юни двоен празник за две момчета от Горна Оряховица, нуждаещи се от лечение. Семейството на Рашков преживя голяма трагедия съвсем наскоро. В началото на април майката на Радо беше диагностицирана с рак. Близките веднага започнаха да събират средства за лечението й в чужбина, но само след три седмици 46-годишната Илиянка почина. След смъртта й семейството реши, че ще дари средствата, събрани по сметката за лечението й на деца от региона.

Радо се обърнал за съвет към шефката на Дирекция „Социално подпомагане” Боряна Кирилова, съобщи Regnews.net. Социалните служители го насочили към Самуил и Алекс – двете момчета водят от години тежка битка, за да виждат. 5000 хиляди лева останали от лечението на Илиянка Рашкова са разделени по равно между двете деца и на 1 юни парите бяха по сметките им. Още в началото на юни те ще трябват на семействата им, тъй като и на двете момчета им предстоят контролни прегледи и уточняване на по-нататъшното лечение.

Самуил Рашков е вече на 12 години и от раждането си е обречен на безкрайно ходене по болници. Момчето се ражда с недоразвити очи, което според медицината не е болест, а състояние. Затова и Фондът за лечение на деца в чужбина и въобще здравната система в България отказала да прави каквото и да било за Самуил. Майка му Севдалина обаче не се отказала и в търсенето на алтернатива попаднала на руския професор Ернст Мулдашев. Той се съгласил да се занимава със Самуил в клиниката си в Уфа. Методът на Мулдашев е нетрадиционен, най-общо казано се стимулира организма да произвежда клетки и надеждата е очите на Сами да се развият.

През 2008 г. семейството започва да събира средства за лечението в Уфа и с помощта на много кампании те започнали да ходят до там първо веднъж в годината, а после и на шест месеца. В един момент обаче започнало отлепяне на ретината на едното око, а след това при рутинен преглед открили отлепяне и на другата ретина. Правени са му няколко операции в София от д-р Шандурков. В средата на юни предстои контролен преглед. На този етап няма да ходим в Уфа. Ще опитаме да продължим лечението тук. Според д-р Шандурков медицината непрекъснато се развива, Самуил расте и времето е на негова страна. Не знам на какво да се надявам, но няма да се откажа и затова съм страшно благодарна за жеста на Радослав и близките му, каза майката на Сами Севдалина.

Алекс също се бори да вижда, макар че неговият проблем всъщност не е офталмологичен. Той има вродено автоимунно заболяване, което се отразява на зрението му. Фондът за лечение на деца в чужбина първоначално е финансирал терапия в Германия, но след това е отказал да продължи лечението. Затова семейството също организира кампания за набиране на средства. Алекс е бил вече три пъти в имунологична клиника в Германия и прогресът в зрението му е забележителен. След два дни той е на контролен преглед в София, а в средата на месеца отново трябва да е в клиниката.

"Не знам докога, дано един ден да влезе в ремисия и всичко да приключи, засега сме в режим България – Германия", разказа майката на момчето Емилия. Хората могат да помогнат на Алекс чрез преводи по сметката му, както и чрез смс на номер 17777 DMS Alexander.

„За краткото време, в което се борехме за живота на майка ми, видях колко много болни хора има, които имат нужда от помощ. Затова нямахме никакви колебания да дарим тези пари. Искахме да са на деца от региона и затова се обърнах към Дирекцията да ме насочи“, обясни преед Regnews.net жеста си Радо Рашков.

„Дано всичко да мине добре и да имате щастливо детство. Учете се и слушайте и един ден да имате успех в живота“, пожела на Алекс и Самуил вратарят Радослав Рашков, който наскоро стана баща на две момчета.