ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Ще има ли анкета за футболист на България за 2012 година? Кога ще научим името на победителя? Тези и още въпроси заляха редакцията на БЛИЦ. Екипът ни предоставя на своите читатели с най-точни подробности какво се случва с дългогодишната анкета у нас.

Организатор и на тазгодишното съревнование е БФС и Дакс Медия, която единствена притежава правата за организирането. С тежката задача за провеждането на анкетата отново се е заел Радослав Янкулов. Журналистите вече имат право да посочат своите фаворити, крайният срок за връщане на анкетните листове е 12 декември.

Анкетата “Футболист на годината” ще се проведе в чисто нов формат. Припомняме, че миналата година гласуването предизвика невиждан хаос. През 2011-а първо имаше интернет вот, всички желаещи можеше да посочат свои любимци, които да участват в анкетата. След това журналистите определиха от посочените футболисти победителя – Николай Михайлов. Получиха се обаче изненади като присъствието на Васил Лукаев от петодивизионния Шипка Драгор, както и Бойко Борисов от Витоша Бистрица.

Тази година няма да има гласуване в интернет, връща се старата формула. Спортните журналисти получават анкетни листове, попълват ги и ги връщат на организаторите. След това ще бъде определен победителят.
Настъпва промяна в различните категории. Няма да има традиционния избор на играчи по постове – най-добър вратар, най-добър защитник, най-добър нападател. Тази категория се заменя с “Най-добър футболист на “А” група”.

Ето в какви категории ще гласуват журналистите:
1."Футболист на годината за 2012 година" – в тази класация се включват всички професионални български футболисти, играещи в “А” група и навсякъде по света. За посочен на първо място се дават 3 точки, за второ място – 2, за трето място – 1 точка.

2.”Футболист на “А” група за 2012 година” – в тази класация се включват всички футболисти, които играят в “А” група – българи и чужденци. За посочен на първо място се дават 3 точки, за второ място – 2, за трето място – 1 точка.

3.”Откритие на 2012 година” – в тази класация се включват само български футболисти, без ограничение във възрастта, които играят в “А” група и навсякъде по света. За посочен на първо място се дават 3 точки, за второ място – 2, за трето място – 1 точка.

Футболист №1 за миналата 2011 година стана Николай Михайлов, следван от Стилиян Петров и Димитър Бербатов. Нападателят на Фулъм е рекордьор по спечелени анкети – 7 пъти./БЛИЦ