Любопитни подробности около делото за нелегални залози на бургаски футболисти в нерегламентирани букмейкъри бяха разкрити на заседание на Районния съд в Бургас. На него стана ясно, че Любомир Божинов и Галин Димов са похарчили малко над 10 000 лева за хазарт за период от 2 месеца в края на 2012 година. Двамата са залагали единствено на мачове от чужди първенства.

Божинов, който започна сезона като капитан на Нефтохимик, е направил 41 залога точно за 2 500 лева. Предпочитани от халфа са мачове от холандската Първа дивизия и Бундеслигата. Най-високият залог на Божинов е 200 лева.

ВИЖТЕ ЗАЛОЗИТЕ НА ФУТБОЛИСТИТЕ - ТУК

Доста по-сериозни суми е харчел футболистът на Несебър Димов. Синът на легендата Диян Петков е направил 96 залога за 7630 лева. Най-високата сума, която халфът е заложил, е 500 лева за победа на Лацио в Серия А. Само ден по-рано Димов слага и 450 лв. за Челси в Английската висша лига при коефициент 2.

През март 2015 г. двамата футболисти получиха административни наказания – глоби по 1000 лв. Сега обаче районните магистрати ги обявиха за НЕВИНОВНИ. Мотивите за решението все още не са оповестени. То подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Припомняме, че преди близо година Иван Сивев и Тодор Пачев се признаха за виновни за организиране на нелегални залози. Двамата сключиха споразумение с прокуратурата, осъждащо ги на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоби по 1000 лева.

Третият подсъдим - бившият футболист на Левски и настоящ на Ботев (Пловдив) Пламен Димов остава единственият подсъдим по делото. Процесът за него продължава, а адвокатът му Станко Кралев ще се опита да докаже, че е невинен, пише "Флагман".

Скандалът избухна в края на 2012 г., когато след показна акция на ГДБОП бяха арестувани 11 футболисти на бургаските Черноморец и Нефтохимик. Обвинението бе, че те са участвали в "черно тото".

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов отчете ареста им за тежък удар срещу черното тото, но само няколко дни по-късно се оказа, че единственото, което са направили позорно арестуваните футболисти, е да залагат на мачове от чужди първенства при нелегален букмейкър. В случая това са Тошко Пачев и Иван Сивев, а Пламен Димов, който е близък със Сивев е действал като посредник между футболистите, твърди държавното обвинение.