Решаващият изравнителен гол на „Ботев“ (Пловдив) срещу „Етър“, който даде друг ход на дербито в Източната „Б“ група (3:1), е повече от скандален. Това става ясно от видеозаписа от мача, като вината изцяло е на главния съдия Таско Тасков, съобщава sport-vt.com.

В 54-ата минута Димо Атанасов се откъсна срещу вратаря и бе задържан от Ивайло Русев, който получи червен картон (на няколко метра встрани бяга и Гайдаров, но такава е все пак преценката на рефера).

От видеозаписите обаче се вижда, че нарушението става в средата на половината на „Етър“ – на около 35 метра от вратата на Цанков. Русев пробягва още няколко метра и спира, като дотичва съдията Таско Тасков и му показва червен картон (5.12 мин. от записа долу).

Какво обаче става после? Вместо да се върне на мястото, където е извършено нарушението, реферът с ясен жест показва пряк свободния удар там, където е изгонил Русев. Това е около десет метра по-напред – точно пред наказателното поле на гостите. От това 25-метрово разстояние до вратата Александров изравнява с удар под гредата.

Нарушението е изключително грубо от съдийско естество, защото решението пряко влияе на изхода от мача.

Ситуацията е една от многото описани в жалбата на „Етър“, изпратена до Съдийската комисия на БФС.

Отделно и вторият гол на „Ботев“ пада при съмнително за засада положение, макар че тук правото на преценка си е на тъчрефера Мартин Венев.

На фона дори само на това формално нарушение на Тасков, съдийският шеф Коце Костадинов заяви в интервю за „Канал 3″, че съдийството на двуметровия юноша на ЦСКА е „изключително точно и коректно“ и не вижда какви претенции могат да имат от „Етър“ или „Ботев“…