ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Базел приема Лудогорец днес от 21:45 часа в плейоф-реванш за влизане в групите на Шампионската лига. Тимът от Разград загуби първия двубой в София с 2:4 на Националния стадион. С оглед резултата и разликата в класите българският шампион ще има задача за достойно представяне на реванша, като едва ли е способен на чудо. Треньорът Стойчо Стоев заяви на заминаване, че Базел едва ли ще ги подцени. Същата тема коментира и треньорът на швейцарците Мурат Якин: „Има опасност да подценим Лудогорец, но няма да го допусна“.

Стойчо Стоев ще направи някои промени в стартовия състав. Бразилецът Шоко ще замести наказания си сънародник Жуниор Кайсара на десния фланг на защитата. Отляво ще е Йордан Минев, а в центъра ще си партнират Александър Барт и Козмин Моци. Двойката вътрешни халфове ще са Светослав Дяков и Христо Златински, а пред тях ще действа звездата Марселиньо. Очаква се титуляр да бъде новото попълнение Върджил Мисиджан за сметка на неубедителния Даниел Абало. Холандецът ще атакува по лявото крило, а отдясно ще е Иван Стоянов. Роман Безяк отново ще води атаката, а Мишел Платини ще влезе през второто полувреме.

Неприятна традиция имат българските отбори при гостуванията си в Швейцария. Никога роден представител не е печелил като гост в страната. От 9 гостувания родните отбори имат само две равенства - „Левски“ прави 0:0 (КНК, 1969 година) със Санкт Гален и продължава напред след 4:0 в София. Локомотив (София) също стига до 0:0 с Ксамакс (УЕФА, 1985 година), но отпада след равенство 1:1 в София.

Днес от 21:45 часа

Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Съдия: Уилям Колън (Шотландия)
Пряко по БиТиВи

Вероятни състави:

4_4.jpg
БАЗЕЛ
: Ян Зомер, Кай Восер, Фабиан Шер, Арлинд Ажети, Бехран Сафари, Мохамед Елнени, Фабиан Фрай, Марсело Диаз, Мохамед Салах, Валентин Щокер, Джовани Сио
Резерви: Германо Вайлати, Филип Деген, Давид Деген, Стефан Андрист, Матиас Делгадо, Гастон Сауро, Таулант Джака
Контузени: Марко Щрелер; Наказани: няма
Старши треньор: Мурат Якин




ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ
: Владислав Стоянов, Шоко, Козмин Моци, Александър Барт, Йордан Минев, Христо Златински, Светослав Дяков, Иван Стоянов, Марселиньо, Върджил Мисиджан, Роман Безяк
Резерви: Иван Чворович, Витиня, Георги Терзиев, Теро Мантула, Михаил Александров, Ешпиньо, Даниел Абало, Мишел Платини
Контузени: няма; Наказан: Жуниор Кайсара
Старши треньор: Стойчо Стоев


Любопитни факти:
*Българските отбори имат само 2 равенства от общо 9 гостувания на швейцарски тимове.

*Базел е губил само два пъти с по 0:3 у дома – резултат, който устройва Лудогорец, за да елиминира противника. Швейцарците падат от Спортинг Лисабон с 0:3 в групите на Лига Европа през сезон 2007/08 и с 0:5 от Барселона в групите на Шампионската лига през сезон 2008/09.

*Лудогорец има 5 мача в турнирите до момента – две загуба (от Слован Братислава и Базел) и три победи (срещу Слован и две срещу Партизан). Отборът е изиграл общо 11 мача – шест в „А“ група и пет в турнирите. От тях е записал 8 победи и 3 загуби (от Любимец на старта на „А“ група, от Слован Братислава и Базел).

*Базел има 3 мача в Шампионска лига до момента – равен и две победи (срещу израелския Макаби Тел Авив и Лудогорец). Тимът е изиграл общо 10 мача от началото на лятото – 3 в Шампионска лига, 6 в първенството и 1 за Суперкупата на Швейцария. От всички двубои Базел е записал 5 победи, 4 равенства и 1 загуба.

*Базел продължава да е кошмар за български отбори и наши футболисти, които с други тимове са го срещали в евротурнирите. Йордан Минев, Иван Стоянов и Мишел Платини имат вече по три загуби от Базел (две с екипа на ЦСКА и една с Лудогорец). Владислав Стоянов записа също трето поражение от швейцарците (две с Шериф Тираспол в плейофите за Шампионската лига през сезон 2010/11 и едно с Лудогорец преди седмица).