Първо да си припомним мача в София: На 11 септември миналата година България победи с 1:0 Армения след огромно ходене по мъките. Двама арменци получиха червени картони - Маркос Пицели и Кеворг Газарян. Първият бе изгонен заедно със Светослав Дяков, а вторият, след като удари едно от момченцата, подаващи топките от пистата. Гостите обаче бяха изнервени от скандалните плакати, опънати на трибуните.
На единия от тях пишеше: “Вие сте цигани!” на чист арменски език. Съперниците ни подивяха от родното негостоприемство, пуснаха жалба в УЕФА и европейската централа ни наказа. Тресна ни глоба и ни прати да играем без публика в следващия ни домакински мач. Така срещу Малта спечелихме убедително с 6:0 пред празни трибуни.
 
Неприятното е, че арменците не са забравили как ги посрещнахме и как ги изпратихме преди една година. И ето че сега си го връщат, спретвайки ни ужасяващ контраудар...
 
Да се запознаем с Рубо Фашиста: Още по-неприятното е, че президент на тяхната футболна федерация е доста опасен човек. Човек, от когото кожата ти ще настръхне от страх и ужас. Става въпрос за скандалния Рубен Айрапетян с прякор Рубо Фашиста.
 KAMATA 1_4.jpg
“Какво ще правите, какво ще струвате, как ще действате, искам българите да ги смачкате. Да видят те кои са цигани и кои не са!”. Тази заповед е била издадена от самия Айрапетян, разкриха колеги от Ереван. А когато той заповяда нещо, си длъжен да го изпълниш. Иначе ще стане страшно! Е, страшното стана, нашите национали попаднаха в арменския ад веднага след като стъпиха на местна земя.
 
50-годишният арменец е бизнесмен, олигарх, политик и бивш депутат в арменския парламент. Бъкан е с пари, притежава редица заводи, бензиностанции, ресторанти и още какво ли не. И то не само в Ереван, но и в цяла Армения.
 
Най-големите му изцепки:  През 2010 година Айрапетян нахлува в съблекалнята на местния колос “Пюник” по време на мач. Тимът губи с 1:2, а скандалният бос шамаросва няколко играчи, крещейки им в ушите: “Излизате през второто полувреме и мачкате. Иначе ще ви смачкам аз!”. Резултатът не закъснява. “Пюник” обръща развоя на срещата в своя полза и печели с 3:2.
През юни 2012 година в ресторант “Харснаяр”, собственост на Айрапетян, става невероятен търкал. 14 служители на заведението и бодигардове на мастития бизнесмен пребиват до смърт петима военни лекари
от руската армия.  Трима от тях берат душа дълго време в болницата, а единият умира от жестокия побой. Отзвукът от случилото се е огромен. В Ереван е проведен грандиозен митинг срещу Айрапетян. Митинги има и пред посолствата на Армения в Германия, Франция, Испания, Чехия и Белгия, както и пред консулството на страната в американския град Лос Анджелис. От обкръжението на бизнесмена пускат оправданието, че петимата лекари били мъртво пияни и първи предизвикали екшъна в ресторанта. Но това не хваща декиш. Протестите, вместо да намалеят, се разрастват. Айрапетян е принуден да се оттегли от парламента на Армения. Седмици по-късно обаче сприхавият олигарх сътворил нов скандал, след като забил публично шамар на наблюдател на ООН. Рубен после се извинил и случаят е бил потулен и забравен.
 
Още хроника с печат “Айрапетян”: 24 май 2012: След бомбена атака в гей-бар в Еренан президентът на арменската футболна федерация обяви, че е против тероризма, но сам е готов да накаже гейовете. Той се обяви за отстраняването им от обществото. Това накара коментатори във “Фейсбук” да призоват за промяна на прякора му от Рубо Немеца на Рубо Фашиста.
 
3 юли 2012:  Според в. “Жогховурд” бодигардовете на Рубен Айрапетян са пребили шофьор на маршрутка в Ереван. Охранителят се нахвърлил върху шофьора, след като водачът на маршрутката препречил пътя на бодигарда при опит да избегне сблъсък с тролейбус.
 KAMATA 2_2.jpg
13 юни 2013 г.: Бившият селекционер на националния отбор на Армения Ян Поулсен обяви, че президентът на футболната федерация на страната Рубен Айрапетян му се е бъркал в работата и е определят състава на отбора. В отговор Айрапетян нарече Поулсен “голям лъжец” пред медиите по време на пресконференцията си преди световната квалификация между Дания и Армения.
 
Е, уважаеми родни фенове, наистина ще бъде чудо, ако оцелеем в арменския ад. Нека всички стискаме палци с надеждата нашите момчета, водени от Любо Пенев, да успеят, за да ги посрещнем като победители!
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ