Газпром и “Левски” се все по-близо до сключване на договор за сътрудничество. Това съобщи руският сайт gazeta.ru. Изданието пусна статия по въпроса, според който контрактът между газовия гигант и „сините“ е въпрос на броени дни.

“По-рано "Газпром" беше спряган за спонсор и на другия български гранд – ЦСКА, припомня сайтът, и цитира изказване на Тодор Батков. “Вие винаги ще бъдете виновни, ако станете собственици на клуба. Дори отборът да върви, вас винаги ще ви обвиняват. Ще искат да се “Левски” да се представя още по-силно”, цитиран е Батков. Адвокатът твърди, че договорът с Газпром е вече на дневен ред.

Информациите за това сътрудничество се появиха още през ноември миналата година, пише "Газета". Тогава шефът на газовия гигант Алексей Милер обяви на пресконференция по повод подписването на договара за газопровода “Южен поток”, че размерът на финансовата помощ за “Левски” ще зависи от „обема на сътрудничеството“.

Gazeta.ru пише още, че през март 2012 година “Газпром” чрез своя дъщерна фирма – сръбска нефтена компания, е на път да придобие контролен пакет акции в ЦСКА. Това обаче се оказа невярно, а в края на годината се заговори за спонсорство на “Левски”.

По непотвърдена информация, от страна на „армейците“ са поискани 10 милиона евро годишно, като в замяна на екипите на тима да бъде поставено логото на компанията. Освен това, изданието припомня, че феновете на ЦСКА са отхвърлили този вариант, а след това започнали да скандират и против министър-председателя Бойко Борисов.

През лятото премиерът решил да намери спонсор за “Левски”, а изборът бил направен. През декември Тодор Батков и Иво Тонев са пристигнали в Москва за преговори с “Газпром”. Според gazeta.ru са се договорили новият стадион, който ще бъде построен на “Герена”, да носи името “Газпром-Арена”. Обсъжда се и идеята да бъдат вложени пари и в нов тренировъчен комплекс, който ще се нарича “Георги Аспарухов”.

“Левски” е рекордьор по трофеи в България – 73. Тимът 26 пъти е ставал шампион, има и 26 национални купи”, припомня руският сайт.

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ