Победата на ЦСКА с 3:1 над Базел превърна „червените“ в един от само трите отбора в Европа, които са записали четири успеха в квалификационните кръгове през този сезон.

Останалите с подобна серия са Апоел (Беер Шева) и Лех (Познан), които също стигнаха до участие в груповата фаза на Лига Европа. Както е известно, преди снощния успех над Базел, ЦСКА елиминира малтийския Сайрънс (2:1), БАТЕ Борисов (2:0) и фарьорския Б36 Торсхавн (3:1).

Четирите победи на „червените“ им донесоха общо 6 точки за ранглистата на УЕФА. Останалите три български представители в евротурнирите заработиха общо 6 т. Лудогорец прибави 3,5 т., Локомотив (Пловдив) - 2, а Славия – 0,5. За определянето на своята ранглиста УЕФА присъжда по 1 точка за победа и по 0,5 т. за равенство.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Общият сбор от 12 точки за момента отрежда на България девето място в ранглисттата за сезон 2020/21. Толкова има и Сърбия, която е на осма позиция. Сърбите обаче останаха само с един представител в групите – Цървена звезда.

България и Сърбия имат по средно по 3,00 точки в ранглистата на УЕФА, тъй като общият брой на спечелените точки се дели на броя на всички национални представители в евротурнирите.

За момента след нас са най-силните европейски първенства Испания (2,928), Англия (2,928), Италия (2,857) и Германия (2,785). Всички те обаче имат по само един стартирал участник в евротурнирите, но имат и по няколко отбора, които получават бонус от 4,0 точки, тъй като ще играят в групите на Шампионската лига.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа