Дисциплинарната комисия ще проведе редовно заседание днес от 12:00 часа, научи БЛИЦ. Сбирката този път е малко по-различна заради скандалния казус отпреди няколко дни, когато Козмин Моци изрита в корема Стефан Николич от ЦСКА. Вместо червен картон за румънеца главният съдия Георги Йорданов не отсъди дори нарушение.

"Още отсега не мога да ви кажа какво решение ще вземем. Нека първо се съберем и тогава ще излезем със становище. Ние можем да вземем някакво решение на база на описания случай в докладите на длъжностните лица, които са част от двубоя. Ако ударът присъства като част от тези доклади, вече можем да го разглеждаме. Трябват ни доказателства", заяви председателят на Дисциплинарната комисия Юри Кучев пред БЛИЦ.

На въпрос, не са ли налични такива с оглед разпространените снимки и видеоматериали, Кучев каза: "Всичко това може да ни бъде доказателство."

На въпрос, достатъчни ли са видео доказателства и обществен натиск комисията да се самосезира, Кучев отговори: "Не, под обществен натиск нямаме право да се самосезираме. Трябват ни документи. Чета, че се правят сравнения с Англия, където комисии се самосезират след обществен натиск. Нали не искате да сравняваме английското и българското първенство."

"Има вариант да отложим случая за следващо заседание например, за да съберем повече доказателства. Тогава временно се спират правата на играча", завърши Кучев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
----------------------------------------------------------------

Ето какво гласи член 11, точка 2 от Дисциплинарния правилник


Откриване на процедура по установяване на дисциплинарно нарушение при сезиране, когато нарушението е от съществено значение за играта, се извършва на някое от следните основания: 1. Доклад на длъжностните лица

2. Допълнителни доклади на длъжностните лица и предоставен видеозапис

3. По сигнал от потърпевш отбор или играч

4. При писмено сезиране от комисия на БФС или медия

5. Доклад (сигнал) от органи на МВР, правосъдни органи или органи на УЕФА/ФИФА. (3) При сезиране на ДК трябва да са приложени и основателни доказателства, в подкрепа на искането. Гласни доказателства не се допускат, освен ако ДК прецени, че е необходимо изслушването на страните, взели участие в инцидента и длъжностните лица. По своя преценка ДК предоставя допълнителен срок за представяне на доказателства.