Съдийският синдикат начело с Богомил Маринов-Мечката и Пламен Божидаров даде пресконференция по повод издевателствата и терора над рефери в мачове от аматьорския футбол. На брифинга присъстваха Георги Минов и Мартин Скурбански, които са последните, преживели тежки мигове в срещи от "А" Регионалната софийска група, играни преди дни.

"Искаме веднъж завинаги да се спре с посегателството върху съдиите. Стига сме се съобразявали с клубовете. Ние от Съдийския синдикат искаме да помогнем на съдиите да ръководят нормално мачовете. Всяка седмица нашите колеги отиват в аматьорския футбол със страх дали ще се приберат живи и здрави при семейството си", алармира секретарят на Съдийския синдикат Пламен Божидаров.

"Георги Минов и Мартин Скурбански са тук, за да обяснят какво са преживели", добави Божидаров.

"Гостите от "Левски" (Драгалевци) поведоха след автогол на вратаря на Урвич (Пасарел), като топката се удари в гредата, след това в гърба му и влетя в мрежата. В 60-ата минута пък защитник на домакините се засили и скочи изключително грубо с двата крака, с бутоните напред, в краката на съперник. При това положение нямаше как да не отсъдя дузпа. Надух свирката, но веднага бях атакуван от футболистите на Пасарел, тръгнаха срещу мен, започнаха да ме бутат. В този момент вратарят им се засили от голлинията, скочи през гърба на друг състезател и ме удари в главата. Заобградиха ме, някой ме блъсна в гръб, полетях напред и се ударих в главата на друг играч. Получих голяма аркада и започна да ми тече кръв, това обаче не спря домакините", разказа за преживения ужас Георги Минов.

Младият рефер сподели, че има около 200 мача във "В" и аматьорските групи.

Неговият колега Мартин Скурбанов пък призна, че е бил нокаутиран на срещата между Нови Искър и Вихър (Требич). Според правилника удар над съдия се наказва с лишаване от състезателни права между 1 и 2 години. Клубовете обаче са измислили лесен начин за заобикалянето му и фалшифицират картотеката на провинилия се футболист, който играе отново, но под друга самоличност.

Освен Минов и Скурбански, думата взе и Димитър Георгиев-Шустера, който е бил асистент на мача в Нови Искър.

"Преживяхме голям шок. Не можете да си представите за какво става дума. Това нещо не може да продължава, трябва да има полиция по мачовете. Не искам да преувеличавам, но сега дори трябва да палим свещи, че сме пред вас и даваме тази пресконференция", коментира Димитър Георгиев.

Реферите и защитаващият ги Съдийски синдикат са все по-сериозно притеснени и попитаха управляващите органи дали трябва някой да умре, за да се вземат драстични мерки.

"За съжаление, в БФС има много хора, които прикриват дадени инциденти със съдиите. Ще вземем мерки срещу тях. Случаите, които коментираме в момента, са много неприятни. На терена има изключително агресивни футболисти, които по цял ден висят по кръчмите и единственото, което обсъждат е побоят над съдиите", коментираха от синдиката, като апелираха, ако е нужно дори министър-председателят Бойко Борисов да се намеси и да реши и този проблем - с издевателството и терора над реферите.

Сдружението към КТ "Подкрепа" държи да има поне по един полицай на стадиона, който да вика подкрепление, когато футболистите и феновете упражняват насилие върху съдията и неговите помощници.

"Апелираме БФС, даже държавата, ако е необходимо. Искаме тези мачове да бъдат охранявани от полицаи, а не от възрастни хора, които са служители към охранителни фирми. Ако трябва Бойко Борисов да се намеси, за да спрат тези неща веднъж завинаги. Ако има полиция на мачовете, тези неприятни инциденти ще се избягват. Някой трябва да умре ли, за да се вземат драстични мерки", коментира Богомил Маринов-Мечката.