Съдийският синдикат направи скандално разкритие пред БЛИЦ, продиктувано от действията на Дисциплинарната комисия на БФС. Защитниците на футболните рефери са възмутени от отношението на Дисципа към жалбите, които те подават срещу хора от клубовете, нападащи мъжете в черно. Сдружението към КТ "Подкрепа" апелира за наказание на Христо Стоичков, който изля редица обиди над Ивайло Стоянов, ръководил загубата на Литекс с 0:1 от "Ботев" (Пловдив).

"Възмутени сме и вече смело можем да заявим, че българското съдийство е пред закриване, щом Дисциплинарната комиси допуска след такива обиди да не бъдат наказвани виновниците. Има хора, които отговарят за съдийството и вземат заплата на гърба на реферите, а не ги защитават. Не се предприемат мерки, а трябва", изразиха възмущението си пред БЛИЦ от Съдийския синдикат.

Защитниците на реферите останали крайно изненадани, след като разбрали, че вече единствено Съдийската комисия имала право да сезира Дисциплинарната.

"Жалбата ни срещу Стоичков директно са я хвърлили в коша! Изобщо не са я разглеждали, защото сме нямали право да ги сезираме. Така беше и на предишното им заседание, когато апелирахме за наказания на Тодор Батков, Георги Петков и Ивко Ганчев. Щом тези хора, отговарящи за съдийството, не предприемат мерки срещу обидите, значи приемат, че техните съдии са такива", заявиха още защитниците на реферите.

"Нека всички съдии да разберат, че след всяка една нападка по техен адрес, ще бъде информиран човек от Съдийската комисия и вече тя да преценява дали ще сезира или не Дисциплинарната. Но явно в България всички сме свикнали да мишкуваме. И мишкуването е голяма черта в много от нас. Но не искаме да засягаме някои хора и заради това ще ги наречем плъшоци!", добавиха от Съдийския синдикат.