Софийският градски съд блокира голяма каша, в която можеше да се окаже столичният гранд ЦСКА, съобщава Спортал.

Бившият футболист на фалиралия ЦСКА Илиас Кириакидис е поискал съдът да признае дълг на червените към него на стойност 310 000 лева. Датата на предявената претенция е от 22 ноември 2019 г., а Кириакидис е изтъкнал като основание решение на Камарата по разрешаване на спорове към ФИФА от 23 юли 2015 г.

С определение на Софийски градски съд от 26 август 2020 година доводите му не са приети, а мотивът е: “предявената неприета сума е недоказана по основание и размер”. Не е ясно дали гъркът има право да обжалва и ако “да”, дали ще го стори, но решението на СГС стопира засега голяма каша.

Ако претенцията му бе удовлетворена, то на Кириакидис му се полагат пари от 8-те милиона, които “Ред енимълс” плати за активите и емблемата на ЦСКА.

Разпределението на сумата обаче отдавна е направено. Юристи коментираха, че при положителна за гръцкия футболист развръзка част от въпросните 310 000 лева трябва да бъдат изплатени от държавен гаранционен фонд.

Съдът е излязъл с положително решение, но за друг кредитор на ЦСКА - “Камеко”. На 26 август 2020 г. СГС е одобрил допълнителен списък №9 на приети предявени вземания и въпросното дружество фигурира в него със сума от около 9600 лева.

За разлика от случая “Кириакидис”, този развой не е от съществено значение за процесите в ЦСКА, тъй като “Камеко” не попада в категорията на кредиторите, на които се полагат пари от разпределението на 8-те милиона.