Пловдивски окръжен съд подхваща президента на Ботев Димитър Христолов. В четвъртък стартира делото на акционерите в клуба срещу него. Първото заседание на съда е в 10:00 часа. Магистратите ще гледат жалбата на дребните акционери. Претенциите им са свързани с неправомерното вдигане на уставния капитал на футболното дружество.

"Има четири много странни заеми, които лицето Христолов отпуска на АД-то. Документите са негова лична карта, която е с нови данни от 2007 година, а догорите са от много по-рано", заяви пред пловдивския сайт news4000.eu Константин Дервенков, който е бивш вицепрезидент на Ботев.

С измамата Христолов дръпна още 8% под свое командване. Неговият дял в ПФК Ботев 1912 АД набъбна до 91%.

Съдиите трябва да отсекат дали последното общо събрание на ПФК Ботев 1912 АД е законно. Сбирката се проведе през декември 2008-а и на нея се случиха куп неясни неща, които вбесиха бившите съдружници на Христолов. Веднага след събранието дребните акционери внесоха жалбата си в съда. В залата в четвъртък ще влязат ищците Валентин Кънчев и Ангел Ванчев. Те ще се явят без адвокат. Като свидетел в съда ще е призован бившият вицепрезидент на Ботев Константин Дервенков.

"Злоупотребите на Христолов са в особено големи размери. И аз като юрист предвиждам, че ако съдът се произнесе в полза на ищците, НПК предвижда от 10 до 15 години затвор за собственика на Ботев", категоричен бе Дервенков. /БЛИЦ (Използван е колаж на plovdiv24.bg)