Амбициозният млад треньор Александър Захариев стартира иновативен за България проект.

Специалистът вече представлява TACTALYSE (Такталайз) в родината ни чрез своята компания "Кампиония". 

Става въпрос за най-популярната в света методика за подобряване на индивидуалните тактически знания на футболистите чрез онлайн уроци по тактика.

ЕТО КАКВО ПИШАТ ОТ КАМПИОНИЯ: 

От днес Александър Захариев официално представлява TACTALYSE (Такталайз) за България. Смятаме, че това е една положителна крачка в посока промяна на представите за модерния футбол у нас. Също така се радваме, че мнозина футболисти в България ще имат възможност да подобрят значително тактическата си грамотност - нещо, в което видимо изоставаме спрямо развитите футболни държави.

Хората, които следят развитието на Кампиония през последните години, знаят, че когато се захванем с даден проект, то го правим с ясното съзнание, че можем да променим към по-добро българския футбол.

Какво представлява Такталайз и как българските юноши и професионални състезатели могат да се възползват от услугите, които ще предлага Александър Захариев за България? Такталайз е най-популярната в света методика за подобряване на индивидуалните тактически знания на футболистите.

Накратко - това са онлайн уроци по тактика. Платформата е създадена преди 6 години в Холандия oт Лоран Вриелинк. Услугите на Такталайз ползват играчи от цял свят: защитникът на Интер (Милано) Стефан де Врай, състезатели на Твенте и Фейенорд, юноши на Аякс, футболисти от немската Бундеслига, Висшата лига на Англия и т.н.

Някои от тях дори умишлено не искат да споделят, че се обучават по методиката, за да не започнат и техните конкуренти да я използват. Една малка част от списъка с играчи, които работят с Такталайз, може да разгледате ТУК.

Снимка от съвместната работа на Стефан де Врай с основателя на Такталайз Лоран Вриелинк

Ще споделим с вас и едно любопитно видео от Висшата лига на Англия по време на двубой между Манчестър Сити и Нюкасъл. Състезателят на свраките Джетро Вилемс се обучава по методиката на Такталайз дълго време. Когато отбелязва гол в мача, при отпразнуване на попадението той благодари на Такталайз за съвместната работа, като показва логото на компанията.

Снимка от съвместната работа на Лоран Вриелинк и Джетро Вилемс по методиката на Такталайз

Същността на методиката на Такталайз се базира върху фундаменти. Фундамент наричаме оптималното и най-правилно действие в дадена игрова ситуация. Всичко това е разделено на 6 позиции - крайни защитници, централни защитници, опорни халфове, офанзивни халфове, крила и нападатели. Всяка позиция има свои характерни фундаменти и ситуации, с които се сблъскват най-често играчите на определен пост.

Няколко детайла, които ще ви помогнат да разберете как точно се прилага Такталайз и как ще може футболистите в България да се възползват от тези услуги:

1. Такталайз не е методика, която задължително се прилага в отбори. Да, отборите може да се възползват от услугите й, но фокусът е върху развитието на индивидуалната тактическа подготовка на състезателите. Може да се каже, че това са индивидуални тренировки по тактика. Работата се състои в малки групи от максимум 5 човека, играещи на една позиция. Футболът е отборен спорт, но развитието на таланта отдавна е свързано с много индивидуална работа.

2. С Такталайз работят професионални футболисти, но и юноши. Минималната възраст, с която ще работи Александър Захариев са 12 годишни състезатели.

3. Процесът на работа се състои основно в разглеждането и анализирането на множество футболни ситуации, които имат честа повторяемост. Играчите се учат да разпознават фундаментите и така да взимат най-верните решения в дадена ситуация. Всичко това става чрез гледане на видеа, специално подбрани от Такталайз.

4. Всичко се случва онлайн. Дадена сесия трае около час и се работи по предварително определени 2 фундамента. В рамките на този онлайн урок по тактика се разглеждат около 30 специално подбрани видеа, които демонстрират фундаментите в действие. Видеата са от мачове във Висшата лига, Серия А, Ла Лига, Шампионска лига и т.н. Разглеждат се действията на някой от най-добрите футболисти в света - какво правят, защо го правят, кога го правят. Посочват се правилни, но и грешни решения. Получава се дебат, затова е и лимитът от максимум 5 футболиста по време на урок.

5. Чрез структуриран анализ Такталайз прави невидимото - видимо и подобрява тактическата грамотност на футболиста. Визуализирайки повтарящи се игрови моменти, се създава високо ниво на осъзнатост. Така играчите започват все по-бързо да разпознават дадена ситуация на терена и в последствие успяват да вземат правилното решение.

6 .Професионални футболисти и юноши от цяла България могат да се възползват от услугата. Достатъчно е да имат лаптоп, смартфон и интернет връзка. Могат да почиват вкъщи на дивана след тежка тренировка, докато получават допълнително знания за тактическите фундаменти във футбола.

ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!