Бомбастична новина за българския спорт долетя в последния ден на олимпийските игри Париж 2024. Христо Стоичков прие поканата да стане висш функционер във ФИФА, съобщи ТРУД news.

Президентът Джани Инфантино разговаря дълго с Кавалера на „Златната топка“ в новия офис на централата в Париж и двамата си стиснаха ръцете. Кавалерът на “Златната топка” ще е на щат в централата и отговорник за проектите на ФИФА на Балканите и в Източна Европа.

Швейцарският бос на футбола се среща от 3 години на всички големи форуми с най-популярния българин и явно е видял Камата като най-добрия вариант за позицията. Тепърва ФИФА ще обяви задачите и правомощия на Стоичков.
Конкретното предложение е дошло по време на световното в Катар след 45-минутното интервю на голмайстора на Мондиал'94  с президента на ФИФА за американския тв гигант TUDN. Оттогава неизменно Камата участва в инициативи на  ФИФА. Така се случи и в последния ден на Игрите в Париж.

Стоичков беше капитан на единия тим, а френската легенда Юри Джоркаеф – на другия. Приятелският мач се игра в чест на откриването на новия офис на ФИФА във френската столица. Именно там Стоичков ще има и свой кабинет. Досега централата на ФИФА беше в Цюрих, където е и световният музей на футбола.

„За мен е огромна чест да приема поканата на Джани Инфантино да работя за ФИФА – написа Стоичков в официалния профил на своя бранд във фейсбук. - В световната централа ще представлявам и себе си, и България. Футболът ми даде шанс да обиколя целия свят, да видя кой как се развива и от какво има нужда. Ще дам всичко от себе си, за да помогна. Източна Европа е безкраен извор на таланти и трябва да остане такъв.“

Стоичков прекара последните дни в Париж и като вицепрезидент на БОК и постоянно беше по арените да подкрепя родните спортисти. Най-емоционално реагира на трибуните при титлата и световния рекорд на Карлос Насар, на когото за късмет подари колекция от своята шампионска марка H8S.

„Браво, български спортисти – написа Стоичков във фейсбук. - Браво, момчета и момичета! Върнахте България на световната карта на спорта! Гордея се с всички ви! Спортът е единственото нещо, което обединява хората! Вие сте световните посланици на България!“

От понеделник задачите на Стоичков стават съвсем нови – ще трябва да работи за развитието на футбола в глобален мащаб. „Дойде време да изпълня и тази мисия”, лаконичен заяви мегазвездата.