Вицепрезидентът на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) Сергей Бубка похвали България за отличната организация на 20-ото световно първенство по полумаратон, което ще се проведе в събота в Каварна.

„Щастлив съм, че съм в България, в тази толкова специална за световната атлетика година. Вие сте много спортна нация и винаги е приятно да бъда тук, сред приятели. Точно 22 години - след шампионата на планетата за юноши и девойки в Пловдив, сега световната атлетика отново е във вашата страна. Поздравявам домакините от Българска федерация лека атлетика и община Каварна за перфектната организация. Надявам се утре да видим много силни стартове с отлични резултати. Сигурен съм, че състезанията утре ще съберат много хора зрители. ИААФ има цел да промотира атлетиката в повече страни и се радвам, че това се случва сега в България, тук на Балканския полуостров, който е приоритетен регион за нас”, заяви Бубка на пресконференция днес в Каварна.

На старт утре ще застанат 147 атлети от 42 страни. При жените записаните са 61, а при мъжете 86. Сред тях са и най-добрите български атлети по полумаратон.

Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че е много радостен, че след легендарните групи Дийп Пърпъл, Уайт Снейк и други, сега Каварна посреща и звездите на световната атлетика начело със Сергей Бубка. „Благодаря на ръководството на ИААФ за оказаното доверие, което ще се опитаме да оправдаем във всеки един аспект”, допълни кметът.

В събота в 9:00 часа е демонстративният крос в чест на 100 години ИААФ. Очаква се участие да вземат олимпийските шампиони Стефка Костадинова и Христо Марков и европейската златна медалистка Ивет Лалова. Покана е получил и вицепремиерът и министър на вътрешните работи и почетен президент на Световното по полумаратон Цветан Цветанов. Официалният старт на световния шампионат е в 9,30 часа с бягането на жените. Мъжете ще стартират от 11,00 часа. След награждаването, което ще е около 12,30 часа, медалистите ще отидат да засадят дръвчета по Зеленият проект на ИААФ./БЛИЦ