Днес в 16:30 часа Литекс и ЦСКА излизат един срещу друг в дербито на 22-ия кръг в "А" група. Срещата е в Ловеч и ще бъде предавана пряко по ТВ7. "Оранжевите" са на второ място във временното класиране на "А" група с 46 точки, само една по-малко от лидера Лудогорец. ЦСКА пък влиза в двубоя от 5-а позиция с 38 точки.

Преди малко повече от 15 години Литекс нанася нанася най-тежкото поражение на "армейците" в тяхната история - 8:0. Две от действащите лица в онзи двубой ще бъдат днес отново един срещу друг. Треньорът на Литекс Златомир Загорчич носеше тогава екипа на ловчанлии, а звездата на "червените" Маретин Петров бе сред титулярите на тогавашния треньор Димитър Пенев.

Литекс досега се е доказал като един от най-неприятните съперници за ЦСКА. Двата тима имат изиграни 39 мача в "А" група като балансът помежду им е равен. Ловчанлии имат 14 победи, колкото и техния съперник, а 11 мача са завършвали наравно.

Златомир Загорчич не може да разчита на наказания Армандо Ваюши. Така той най-вероятно ще заложи на Джордан в атака, а зад него ще действат Манолов, Джазула и Цветков. Берберович и Славчев ще действат като опорни халфове, а в отбрана ще се завърне Бодуров заедно с Попов, Миланов и Недялков. Евгени Александров ще брани вратата на домакините.

Основният проблем на изкушавания от Египет Стойчо Младенов е контузията на вратаря Томаш Черни. На негово място ще играе Райс Мболи, а в отбрана ще действат Апостол Попов, Менди, Вальо Илиев и Василев. Чочев и Янчев ще играят в средата на терена, а Милисавлевич, Гъргоров и Марсиньо ще бъдат атакуващите халфове. На върха на атаката пък отново ще действа Мартин Петров.

lit.jpgЛИТЕКС - ЦСКА cska.JPG
16:30 часа, пряко по ТВ7
Ловеч, Градски стадион
Съдия: Вихрен Манев




Вероятни състави:
Литекс: Евгени Александров, Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров, Антон Недялков, Симеон Славчев, Джамал Берберович, Александър Цветков, Юрген Джазула, Мирослав Манолов, Джордан
ЦСКА: Райс Мболи, Венцислав Василев, Валентин Илиев, Джаксън Менди, Апостол Попов, Ивайло Чочев, Тодор Янчев, Марсиньо, Емил Гъргоров, Неманя Милисавлевич, Мартин Петров


Любопитни факти:
*За пръв път двата отбора играят мач за първенството в Ловеч на 13 май 1995 година. Домакините побеждават с 1:0. Автор на гола е Иван Архангелов в 42-ата минута от дузпа.

*Най-изразителната победа на Литекс срещу ЦСКА е с 8:0 на 29 ноември 1998 година. Това е и най-резултатният двубой между двата тима. “Оранжевите” имат още една голяма победа с 4:1 - през шампионата 2000/01.

*Първото равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано на 28 октомври 1995 година. Последното реми 0:0 е на 10 април 2011 година.

*За пръв път ЦСКА бие Литекс в Ловеч на 7 май 2005 година с 1:0 с гол на Валентин Илиев в 64-ата минута с глава. Втората победа също с 1:0 е на 20 август 2006 година с гол на бившия състезател на Литекс Тиаго Силва в 20-ата минута. Последният успех на ЦСКА в Ловеч е на 20 ноември 2011 година с 2:0.

*ЦСКА има само 3 победи в Ловеч от общо 18 мача в “А” група. Литекс е постигнал 10 успеха, 5 мача са завършили наравно.

*Най-много голове - 4, за Литекс в Ловеч е отбелязал Димчо Беляков. С 3 гола са Стойчо Стоилов, Стефан Юруков и 3оран Янкович, а с 2 - Драголюб Симонович и Христо Йовов.

*За ЦСКА автори на 10-те точни попадения са: Стефан Джилио - 2, а с 1 са: Христо Янев, Любослав Пенев, Валентин Илиев, Гийом, Тиаго Силва, Георги Чиликов, Грегъри Нелсън и Янис Зику. 6 от попаденията са дело на чужденци, а 4 на българи.

*Най-често срещаните резултати в Ловеч са 1:0 - 7 пъти (5 за Литекс и 2 за ЦСКА), 2:0 - 3 пъти (2 пъти за оранжевите и 1 за червените) и 1:1- 3 пъти.

*Превъзходството на Литекс над армейците в Ловеч в периода 1994-2004 година е впечатляващо - 8 победи и 2 равенства. Едва при 11-ия си опит в шампионатен мач ЦСКА побеждава в Ловеч.

*3 отсъдени дузпи за Литекс - 2 реализирани от Ив. Архангелов и Ст. Стоилов и една пропусната от К. Николов.

*За ЦСКА са отсъдени 2 дузпи - едната е превърната в гол от Христо Янев, а другата е пропусната от Емил Гъргоров.

*Христо Янев е вкарал гол и за двата тима: за ЦСКА при загубата с 1:4 през 2000/01 година и за Литекс при победата с 2:0 през 2009/10 година.