“Левски” приема Черноморец днес в мач от 24-ия кръг на “А” група. Двубоят започва в 19:00 часа на стадион “Георги Аспарухов”. Преди него “акулите” са на 3-о място във временното класиране с 50 точки, “сините” са пети с 46. Изходът от двубоя може още повече да завърже борбата за евротурнирите или да изхвърли напълно “Левски” от нея.

Един от най-големите треньори у нас Димитър Димитров – Херо отново се изправя срещу “Левски”. Историята помни не един и два епични двубоя, в които опитният наставник е бил и от двете страни – треньор на “сините” и треньор на съперника. БЛИЦ връща лентата назад в годините, за да припомни на своите читатели за един скандален двубой през пролетта на 1998 година. “Левски” и Литекс се борят за първото място, като за ловчанлии това е дебютният им сезон в елита. Треньор им е Херо. Мачът между двата тима през есента завършва наравно 1:1 в София. През пролетта в Ловеч ври и кипи. Срещата е изключително нервна, ръководена е от Атанас Узунов и се играе пред 13 хиляди зрители в Ловеч. В предишния кръг Коце Гергинов нашарва няколко футболисти на “Левски” с картони и пропускат гостуването в града край покрития мост. С типичния си буен нрав Херо реагира гневно на всяко реферско отсъждане.

Стига се до 62-ата минута, в която Мариян Тодоров открива резултата. Играч на “Левски” лежи 7-8 минути на тревата, но Наско Узунов не спира играта. Димитър Димитров отива да се изкефи пред скамейката на “Левски”, където го посреща лично босът Томас Лафчис. Президентът му набива шут в задните части край тъчлинията. Впоследствие шефът на “сините” обяснява случката с псуване от страна на Херо към скамейката на гостите от София. В 74-ата минута Елин Топузаков изравнява и мачът приключва при 1:1. Скандалите обаче продължават, двамата си налитат на бой и след края на двубоя. Впоследствие треньорът завежда дело срещу Лафчис, но е прекратено, след като напуска Литекс.

616.JPG

Това обаче не е всичко. “Левски” подава жалба за нередовна картотека на Радостин Кишишев. Молбата е уважена и на “сините” им е присъдена служебна победа с 3:0. Пак заради гафа с картотеката на Тинката ловчанлии губят служебно с 0:3 и от “Левски” (Кюстендил). Дори и това обаче не успява да спре Гриша Ганчев и “оранжевите” към първа титла. В крайното класиране Литекс е първи със 69 точки, втори остава “Левски” с 64.

Димитър Димитров – Херо е водил 5 отбора срещу “Левски” – Нефтохимик, Литекс, Велбъжд (Кюстендил), Локомотив (Пловдив) и Черноморец. Херо няма успех срещу столичния гранд единствено като наставник на Литекс. С всички останали отбори наставникът е побеждавал “Левски”. Херо има само един единствен успех в София срещу “сините” – като треньор на Нефтохимик през есента на 1995 година – 2:1. Оставяме настрана успехите на водените от Димитров отбори, когато “Левски” гостува. С всички тимове, освен с Литекс, треньорът е побеждавал именития си съперник. Съсредоточаваме се върху гостуванията на Димитър Димитров в София, тъй като и днес Черноморец излиза на “Георги Аспарухов”. От общо 10 визити на водените от него отбори в столицата за първенство записват само 1 победа, 2 равенства и 7 загуби.

ХЕРО СРЕЩУ “ЛЕВСКИ” В СОФИЯ
Сезон 1994/95, „А" група
“Левски” – Нефтохимик 1:0

Сезон 1995/96, „А" група
“Левски” – Нефтохимик 1:2

Сезон 1996/97
“Левски” – Нефтохимик 1:1

Сезон 1997/98
“Левски” – Литекс 1:1

Сезон 2000/01
“Левски” – Велбъжд (Кюстендил) 2:0

Сезон 2001/02
“Левски” – Локомотив (Пловдив) 2:0
Плейофи
“Левски” – Локомотив (Пловдив) 2:0

Сезон 2002/03
“Левски” – Локомотив (Пловдив) 3:1

Сезон 2003/04
“Левски” – Нефтохимик 3:0

Сезон 2007/08
“Левски” – Черноморец 2:1
Баланс на Херо като гост на “Левски” в София: 10 мача, 7 победи за “Левски”, 2 равенства, 1 победа за отборите на Димитър Димитров - Херо