Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов даде пресконференция в Бояна заедно с легендата Емил Костадинов, който е отговорник за юношеския и младежкия ни футбол. Двамата, заедно с пресаташето Христо Запрянов, отговориха на обвиненията, коментирайки твърденията на bTV относно нерегламентирани сделки, с които са изразходвани средства по съвместни програми между Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта. 

"Провеждаме пресконференцията в малко неочаквана ситуация. Преди нея получихме едно съобщение от Софийски районен съд. Темата на пресконференцията е медийното разследване във връзка с дейността на БФС. Три са основните теми, които се коментираха. Първото е - прословутите договори за футболните екипи. Ще се спра на всяка една от тези три теми. По тази програма сключваме договор с министерството. Получаваме брутната сума. Въз основа на този договор провеждаме съответните процедури, избираме доставчици на екипи и топки, провеждаме и съответните турнири. Това е една от най-хубавите дейности, която прави БФС. Тази дейност се отнася за всички съществуващи детски футболни клубове, които искат да участват в тази програма. Провеждат се турнири между отборите, става един малък футболен празник. Всички деца получават по един екип. Един отбор получава 18 екипа + два вратарски. Бихме искали да облечем 100% от децата в тези възрасти", каза Попов.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Независимо от това ние провеждаме процедура, като събираме поне три оферти. Събираме съответната оферта, като търсим качество и цена. Търсим фирмата да изпрати всички тези екипи във всички 28 области в страната. Нямаме толкова голям потенциал като логистика, за да можем да пренесем цялото това количество топки и екипи. Всичките договори са сключени по този ред. Всички договори са отчетени на министерството. Въз основа на този отчет получаваме протокол. В два от случаите сме върнали незначителна сума пари", продължи той.

"При мен са и трите фирми към датата на сключване на договора. Това е 2017 година. Към момента на сключването на договора и приемането на доставката, фирмата е действаща и няма друг начин, по който може да се провери каква е тази фирма. Фирмата е регистрирана в търговския регистър и има седалище в България. Тези хора, за които се говори - афганистанци и т.н.т живеят в България. Пуснахме една справка, с която през 2015, 2016, 2017 са проведени 184 турнира, а с парите са закупени около 3600 екипа и 5600 топки. Цинично е да се смята, че хората, които работят в БФС, няма да направят най-доброто за децата. Те са нашето бъдеще. Всички, които работят в БФС, имат деца. Не мога да приема твърдения, извадени от контекста", каза Борислав Попов.

Той обясни за лагерите на юношеските отбор - "За тях получаваме около 1 милион лева. Избираме доставчиците, казваме им, че ни трябва хотел, терен. Искаме терен, който да е в добро състояние, за да може когато децата тренират, да се избегнат вариантите за контузии. С Емил Костадинов избираме хотели поне 4 звезди. Децата заслужават най-доброто, най-добрата обстановка, най-добрата храна, лекари."

"Във всички сключени договори фигурират тези изисквания. Цената, която е плащана, е моментната договорена", подчерта Попов.

"По темата с игрищата на Черноморец искам да кажа, че всеки договор си има име и съдържание. Договорът е за отдаване под наем на три тренировъчни терена. Те бяха дадени за тренировки на 16 отбора, участващи на европейското първенство за юноши до 17 години. Тези отбори заслужават най-доброто. Русия, Чехия, Белгия, Хърватия, Италия, Германия, Франция... Нали разбирате, че не можем да ги пуснем да тренират на терени, които не са с достатъчно добро качество, за да участват пълноценно в състезанието", каза Борислав Попов.

"На тези терени са проведени над 100 тренировки. Като извадим ДДС от тези 300 хиляди лева, се получава, че около 2000 лева е една тренировка. За тренировките на нашите национални отбори на "Васил Левски", например, плащаме много повече. Тренировката включва използването на съблекални, зареждане им, както и всички консумативи. Тези три тренировъчни игрища съществуват. Те са добре оценени. Имаме оценка от УЕФА", добави шефът в БФС.