Шефът на съдиите Петър Петров коментира решенията на реферите от двубоите Левски - Берое (1:0) и Берое - ЦСКА (0:2). Специалистът обясни защо реферът на "Георги Аспарухов" Станислав Тодоров е отсъдил правилно дузпата, с която "сините" надделяха над Берое.

„Този мач е вече с утвърден доклад и мога да кажа мнението на съдийската комисия, както и на консултанта по съдийските въпроси Марк Бата. Решението на съдията е коректно, чиста дузпа. Тук дискусии не може да има, тъй като спъване в наказателното поле, когато топката все още е в игра, по правило 12 е нарушение и е наказателен удар. Може да има дискусия дали трябва да бъде жълт или червен картон, тъй като футболистът на Левски Краев няма контрол върху топката. Картонът трябва да е жълт. По отношение на това дали има нарушение, правилата на играта, казват, че за спъване в наказателното поле, при топка в игра е дузпа“, започна Петров пред "Дарик Радио".

„Станислав Тодоров бе подпомогнат в тази ситуация от асистентът зад вратата Никола Попов и това забавяне беше, защото трябваше да се изчака дали топката ще влезе в мрежата. Няма по-тежко наказание във футбола от гола. Но след като видяха, че топката напусна игралното поле, но това е след като беше извършено спъването, бе отсъден наказателен удар. Но много добро взаимодействие между двамата ни международни съдии“, продължи Петров.

Запитан за мача Берое – ЦСКА за Купата и едно положение, когато страничният съдия даде сигнал за нарушение на играч на Берое срещу откъсващ се футболист на ЦСКА, а главният съдия не се съобрази, Петров коментира: „Там аз бях наблюдател. Асистент съдията маркира правилно, имаше нарушение, но не даде мнение по отношение на това дали това е очевидна възможност за отбелязване на гол, или спиране на увещаваща атака. И вярното решение беше пряк свободен удар и жълт картон. Лоша работа в екип. Съдията бе изостанал от ситуацията и затова не се съгласи“.

„Не се търси подмяна на съдиите. Търси се баланса. Не може да стане отведнъж промяната. Трябва да се върви стъпка по стъпка. Когато си на терена, има единствено качества, които трябва да бъдат показани, които ние анализираме. За да може да се вдигне качеството на ръководството на срещите в професионалния футбол“, завърши Петров.