Голям екшън със стрелба се разигра в бургаското футболно дерби на стадион „Лазур“ между ФК „Нефтохимик 1962“ и ФК „Черноморец 1919“, завършило с убедителна победа с 3:0 за „акулите“.

Най-малко двама души от агитката на „Нафтата“ са арестувани и отведени в сградата на Пето РУ Бургас, където се провеждат разпити и снемат показания за инцидентите.

Извънредно опасно било изпълнението на един от закопчаните - Симеон З. Около 70-та минута той извадил пистолет и без да мисли изстрелял сигнална ракета към терена, където в това време били футболистите на двата отбора, посочва Флагман.бг.



„Профуча над главите ни със страшна сила и се заби в центъра на игрището, където издълба дупка. Слава Богу, че не уцели някого, защото не ми се мисли какво щеше да стане“, каза зрител, изгледал двубоя от сектор „В“, където бяха ултрасите на „Нефтохимик“.

Според него, идеята е била сигналната ракета да отиде към сектора с привърженици на "Черноморец 1919". Други пък смятат, че Симеон се ядосал на съдията и искал "да го застреля" за спорно отсъждане при решен мач.

Само бързата и адекватна намеса на частната охранителна фирма AB Solution e довела до задържането на футболния хулиган и предотвратяването на евентуална нова изцепка от негова страна.

Според очевидци гардовете са действали професионално. Влезли са в ядрото на агитката, отцепили са нарушителя от останалите привърженици. Той се съпротивлявал, отказал да даде пистолета, който бил с вид на боен - преправен и доста солиден. Охранителите го извадили от сектора и предали на Пето РУ Бургас.



„Не мога да коментирам нищо! Направили сме каквото трябва, за да опазим реда. Колегите в момента дават показания за инцидента. Не очаквайте да ви кажа друго! Да оставим полицията да си свърши работа“, лаконичен бе Стоян Тенекеджиев, ръководител на охраната.

Действията на гардовете действително са смели, защото рядко полиция си позволява да влиза в агитките на футболните отбори. Още повече, когато там има въоръжени лица.

Освен Симеон, за когото разбрахме от други фенове на „Нефтохимик“, че е бивш футболист и живее в ж.к.“Лазур“, е задържано още едно лице - смело камикадзе, което влязло с зелен шал в сектора на „Черноморец 1919“, за да търси саморазправа с привържениците на противниковия отбор.

През последните 6 години не е имало градско футболно дерби в Бургас и се очакваше мачът да се превърне в спортен празник. Това до известна степен се случи, макар и на терена да нямаше равностойна битка. Неприятно впечатление обаче направиха изцепките по трибуните, които по чудо не завършиха с тежък инцидент.