Футболна България гръмна снощи с новината, че Мартин Камбуров е изравнил рекорда на Петър Жеков за най-много отбелязани голове в родния елит. Нападателят на Берое, който през октомври ще навърши 41 години, вкара от дузпа и донесе победата над Ботев (Враца) с 1:0. Така официално попаденията на Камбуров станаха 253, колко са и тези на Жеков.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Да, ама на легендарния бате Петьо реално не са 253, а с един по-малко. Доказателство за това има, но всички статистици си затварят очите и никой не смее да поправи безумната грешка, допусната от футболната централа и медиите през 1968 година. Тогава на 17 ноември се играе историческият мач, в който Левски бие ЦСКА със 7:2, а Жеков е обявен за първи голмайстор. От въпросната среща има телевизионни кадри и до днес, които спокойно всеки може да открие в интернет. Там ясно се забелязва (б.р. – вижте видеото по-долу), че първото попадение в дербито не е на Жеков. При атака на ЦСКА във втората минута играч на Левски избива топката, тя се удря в крака на Иван Вуцов и влиза във вратата. Класически автогол отвсякъде. Жеков се намира на метър-два от ситуацията и изобщо не докосва топката, не нанася никакъв удар.

Незнайно защо обаче вече над 50 години се води, че той е автор на попадението. Ако се вслушате във видеото, ще чуете, че дикторът обявява - автогол и 1:0 за ЦСКА (б.р. - пусни на 25-ата секунда). В медиите и в аналите на БФС обаче официално се води Жеков за голмайстор. 

Реално погледнато, головете на легендарния бате Петьо в „А“ група са 252, а не 253. Което означава, че Камбуров вече трябва да бъде обявен за едноличен лидер в класацията.

Сега веднага изниква въпросът – а дали останалите голове на Жеков са редовни. Дали и при Камбуров няма случаи, когато попадения на едни са записани на него. Трудно може да се даде убедителен отговор, но в случая има явен видеоматериал, който категорично доказва, че Жеков не е голмайстор в историческото дерби от 17 ноември 1968 година.

В случая никой не омаловажава успеха на бате Петьо, нито името му, нито класата му, нито неговите феноменални голмайсторски умения с екипите на Димитровград, Берое, ЦСКА, националния отбор. Даже Жеков постига рекорда си много, ама много по-млад отколкото 41-годишния Камбуров. Факт, който не бива да пропускаме.

 Но когато истината е друга, когато има доказателства за това, незнайно защо си затваряме очите и не смеем да направим промяната. Да махнем единия гол от сметката на Жеков. Не защото бате Петьо не е класа, а защото просто не е вярно, че е наказал Левски при загубата с 2:7. БЛИЦ СПОРТ