Известният футболен агент Петьо Костадинов алармира пред БЛИЦ за нередни, дори скандални действия от страна на екипа на Димитър Бербатов, доказвайки ги с документи. Кандидатът за президент на БФС и хората му настояват клубовете да подпишат извънредни пълномощия на една определена кантора и да се лишат от каквито и да било бъдещи самостоятелни действия. При това с нотариална заверка. 

Става въпрос за aдвокатското дружество "Динова, Русев и съдружници" със седалище в София, ул. "Васил Априлов" 17. То е регистрирано на 31 май 2021 година, а още повече се будят съмнения относно това, че на същия адрес е регистриран... руският много голям бизнесмен Пьотр Михайлович Калашников.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

На клубовете се изпращат подготвени от кантората документи, като по телефона с натиск се обяснява, че трябва да ги подпишат, заверят и върнат. Доста отбори вече са се свързали с Костадинов за съвет как да процедират. Футболният агент обясни подробно пред БЛИЦ за случващото се, като разкри, че Бербатов и хората му дори използват новата власт в лицето на Кирил Петков за натиска, който упражняват върху клубовете. 

Припомняме, че и преди конгреса на БФС екипът на Бербатов процедираше по същия начин с отборите, както за свикване на когрес, така и чрез сигнала до прокуратурата. 

Изказването на Петьо Костадинов пред БЛИЦ:

"Преди извънредния конгрес тази група подаде сигнал до прокуратура за натиск по вертикалата от футболния съюз към клубовете. Прокуратурата нареди проверка, но в указанията към отделните си структури, които имам и ги публикувах във "Фейсбук" тогава, се вижда в някои точки по заповедта, че всъщност органите на прокуратурата и подчинените им се използват обективно за натиск, защото те трябваше да установят дали клубовете са съгласни с управлението на Борислав Михайлов и дали подкрепят Димитър Бербатов. Извинете, ама... това да го установи прокуратурата е определено манипулативно въздействие. Остро се съмнявам и в неговата законност.  

Тогава си замълчах, но нещата започнаха да ескалират последните десетина дни. При всички случаи ще съм един от последните граждани на България, които някога ще си позволят оттук нататък да подкрепят механизъм на управление на държавата, какъвто се упражняваше в последните 7-8 от общо 12 г. от управлението, което видимо си отива по ред причини. Но през последните 30 години тенденцията и ходовете са абсолютно едни и същи. Всяка нова власт преразпределя активите. Очевидно преди това са построени доста такива, но това на никого не дава спокойствие. Очевадно е, че и в момента се прави същото. И е в пряка връзка с поведението на налепените около Митко субекти, които не само, че нямат нищо общо с футбола, а и очевидно съвършено нищо не разбират от структурирането, планирането и от развитието на неправителствената организация Български футболен съюз. 

Само преди десетина дни на "Армията" в една изява на Бербатов, която беше съпроводена от медии, вероятно неслучайно, той подметна нещо, което ми изостри вниманието. А именно, че имат подкрепата на всички нива. Само дни по-късно вероятният премиер (б.р. - Кирил Петков) каза "Подкрепям Димитър Бербатов в борбата му за прозрачност във футбола".

Политическата подкрепа перманентно е нонсенс. Какво точно означава прозрачност в дейността на БФС? Защото твърдя, че БФС абсолютно директно и без уговорки е пред погледа на Националната приходна агенция, т.е. всичко е безкрайно прозрачно. Като неправителствена организация подлежи на контрола на Сметната палата и на Министерството на правосъдието. До тук нямаме нищо, което да компрометира прозрачната работа на БФС. 

Очевидно използването на бухалки не е еднократен процес в тази държава и се вижда и с днешните действия към "Труд", независимо дали харесвам или не стилистиката на вестника сега. Ще припомня, че в БФС влязоха овластени с пагони и със супер оборудване атлетични мъже през въртящата се врата на БФС и срещнаха милата до меланхолична Лили Лимонова на рецепцията, която премина в състояние на шок. Твърдя, че всички, които заповядаха и изпълниха това действие, са завършени идиоти на публичните отношения в България. 

Oтносно документите от въпросната адвокатска кантора ще кажа следното: 

Преди време, когато за пръв път Ицо Порточанов и Бербатов заявиха желание да вземат върховната власт, аз ги посъветвах в едно интервю да вземат по един бял лист и да напишат колко хора лично познават във футбола, а не колко хора във футбола познават тях. 

Поведението на марионетките около Митко на конгреса, който беше хипер прозрачен, такова събитие не е имало досега и го твърдя, защото бях там като гост заедно с гостите от УЕФА и ФИФА, които твърдяха същото - никога не са виждали такова нещо. 

С разпратените, очевидно отработени във въпросната кантора декларации-пълномощни и препоръки, продължават процеса на бухалката. Чрез нотариално заверения документ се отнемат директно правата на съгласилите се със заплахата чрез демонстрация на действията на вероятната нова власт, отнемане на правото на глас и съсредоточаване на всички лостове за маневри в една кантора.

Вероятно тези хора, които аз не познавам, са най-изключителните специалисти на планетата. И поради това Софийската адвокатска колегия е избрала други да им бъдат ръководители, защото са очевидно много заети. Но аз като един армейски наивник, изучавал само и единствено, и държал изпит по военно законодателство, изпитвам известни съмнения, когато дори елементарна проверка сочи, че собственикът на адвокатското дружество е регистриран на 31 май 2021 г. Още повече съмнения ме хващат за редовност на събитията, когато на същия адрес е регистриран руският много голям бизнесмен Пьотр Михайлович Калашников. При изключителното ми уважение към покойния вече генерал Михаил Калашников, с когото всъщност Пьотр Михайлович няма връзка. И именно защото нещата вървят към посягане към Калашников, е добре клубовете-членове на БФС да се огледат какво им предлагат, доколкото не срещат управленски програми, а им се предлага промяна в устава, която да даде възможност на членове на Изпълнителния комитет да изпълняват оперативни длъжности в БФС. Въпрос на начална култура е да се осъзнае, че някой много тежко бърка работата и структурирането на една неправителствена организация с работата и структурирането на бизнес такава. Въпрос на елементарна култура да се оцени, че БФС е най-масовата и най-ангажираната неправителствена организация в България след Сдружението на общините в Република България. 

Искайки властта и паричните потоци би било добре да знаят, че към този момент всяка седмица в редовен сезон в България 11 на 11 се организират шампионатно на всички нива и възрасти от деца "Б" около 900 мача. Могат да добавят в допълнение мачовете на футбол 5, футбол 7 и футбол 9, без студентските, ученическите, армейски, полицейски и други състезания. И че такива декларации-пълномощни няма да им осигурят доброто провеждане и осигуряването на не по-малко от 3000 съдии седмично. В целия този процес не виждам нищо демократично, няма и да има. Прогнозирам мрачни времена, ако клубовете се поддадат на повсеместната подмяна, защото в нея задължително някой трябва да влезе при строгия и справедлив Бай Ставри, но е факт, че сигналите, които се излъчват, започват да раждат мощен песимизъм. А това не е добре - нито за икономиката, нито за футбола. При брутен вътрешен продукт от 68 милиарда евро за отчетената финансова година и 5.1 процента спад на икономиката е наглост да се внушава на обществото, че някой е преносител на панацея. 

Много ми се иска всички да си оправят говоренето - от служебния министър на спорта до претендентите за власт, когато говорят за български футбол. Това е очерняне на нашия спорт и не кореспондира със създаване на хоризонт, в който публиката да види перспективи".