Бившият директор на националните отбори и герой от САЩ’94 Наско Сираков говори за проблемите на родния футбол. Той е песимист за бъдещето и заяви, че нямаме потенциал, за да играем на голямо първенство.

”Радвам се на този оптимизъм, който струи от Лотар Матеус. И аз като ръководил съм говорил подобни неща. Но съм знаел, че нещата не са така в действителност. Нашите отбори са сбирщина от футболисти с нисък интелект и липсващи качества. Нямаме потенциал, за да отидем на голямо първенство. Несериозно е да се мисли, че това ще се случи. Казах преди доста време, че скоро ще сме на нивото на Азербайджан и Грузия. Лошото е, че слизаме надолу, защото тези страни развиват футбола си, а ние не”, сподели легендарният нападател на “Левски” в предаването “Зона спорт”.

"До голяма степен футболът ни е честен, но реално погледнато ние нямаме футбол. В това се заблуждаваме. Като видя един отбор, който излиза и играе футбол, не правилен, а истински, български футбол и го порежат съдиите, аз пръв ще кажа, че трябва да му се отреже главата. За съжаление нямаме такива отбори. Трябва десетгодишна програма за детския футбол. Трябва да дойдат хора знаещи и можещи от чужбина и да покажат пътя. С Лъчо Танев предложихме на Боби Михайлов трима испанци. Бяха дали програма за начина на развитие на ДЮШ. Ако направим това, ще берем плодове след 5-6 години, ако не, ще бъде трагедия.”

“В съдийството има голямо развитие в положително отношение. Има и грешки, но вече го няма поръчково съдийство от преди години. Преди време се режеше дори и "Левски". Имам всичко записано и документирано, можем да седнем и да говорим. Съдията от Литекс – “Левски” беше некадърник. Ако беше българин обаче, щяхме да го убием. Грешки има навсякъде, помним гола на Англия срещу Германия на Световното, който бе отменен, макар че целия свят видя как топката мина метър и половина голлинията. Ние това не го виждаме, а тук 1 картон или фаул се предъвква цяла седмица. След всеки мач първия въпрос на журналистите е за съдиите. Това го няма никъде по света. Съдиите се поставят под зверско напрежение. Виждам млади момчета, които опитват да си вършат работата. Сигурно има 2-3 черни овце това е проблем на шефа на съдиите. Сменяме шефовете всяка година, как един не каза: “Този ми се бърка в работата? Този ми се обажда”, говори по темата Сираков.

Ръководителят заяви, че знае защо Димитър Бербатов се отказа от националния отбор, но добави, че е това е негово лично решение: “Аз знам защо Митко си тръгна. С Мъри сме говорили много пъти с него, запазихме отлични отношения. Много му се радвам всяка седмица на изявите. Това е личното пространство на Бербатов и не съветвам никои да влиза в него. Иначе е нормално той, Стилиян или Мартин Петров един ден да ръководят футбола ни, защото имат знанията и опита за това. Който иска да управлява българския футбол, да заповяда, да взима мястото ми в Изпълкома. Аз въобще не си мисля, че управлявам футбола. Дори ще ви кажа, че за тези шест години съм дал много предложения, които не са били приети”

Сираков не пожела да коментира нападките на боса на Славия Венци Стефанов. Той обаче разкри, че е предлагал на Станимир Стоилов, с който работеше в тандем да вика в националния отбор капитана на “белите” Йордан Петков. “Нападки на лична основа не коментирам. Това са несериозни неща и няма да занимаваме хората с личните ни проблеми. На 99 процента от хората 100 живота няма да им стигнат, за да направят за футбола, толкова колкото съм направил аз”, каза още Сираков.

Легендарният нападател завърши с шега, свързана с покера: "Вече все по-рядко играя, криза е, на хората свършиха парите, обрах ги. Някой се шегуват, че оградата на същата ми е от парите, които съм взел от Вальо Михов"./БЛИЦ