Левски София Запад е новият шампион на България по футзал. "Сините" получиха трофея, след като надделяха срещу УНСС след дузпи и във втория финал.  Отборът на Иво Николов с треньор Николай Михов надви съперника след 2:2 в редовното време и по-точен мерник при дузпите - 3:2. Мачът в столичната хандбална зала на НСА обаче се превърна в бойно поле, след като играчите на УНСС през цялото време бяха плюти, целени с бутилки и предмети от агитката на "сините". От лагера на вицешампионите разкриха и за още по-грозен инцидент, разиграл се след двубоя, когато ултраси на Левски са нахлули в съблекалнята им, за да ги линчуват. 

Успехът на "сините" дойде и след намесата на съдийската бригада, и по-специално Димитрина Милкова, която ощети сериозно УНСС. При резултат 1:0 за "студентите" реферката изгони техен играч с пресилен червен картон, което остави тима с човек по-малко. Левски София Запад се възползва от численото предимство и успя да изравни, а впоследствие да стигне и до пълен обрат. Иван Стоилов и тимът му обаче демонстрираха високата си класа и въпреки сериозната организация срещу тях, заслужено изравниха и доведоха спора до дузпи. Ако УНСС беше спечелил втората битка, щеше да се стигне до решителен трети мач, в който да бъде определен шампионът на България.

"УНСС е вицешампион на страната по футзал за сезон 2016/17 г. Отборът ни загуби с дузпи и втората среща във финалната серия, срещу Левски София Запад, така след два двубоя завършили 2:2 и равенство в играта и резултата, лотарията на дузпите бе спечелена от "сините", които за втори път стават шампиони на страната. Поздрави за момчетата и треньорския щаб на Левски, и успех в предстоящото им участие в Шампионската лига по футзал. Остава горчилката от поредната година, в която организацията в тази толкова атрактивна игра е нула. Финал, тотално неглижиран от БФС - информационно, логистично и организационно. След скандалите и напрежението в първата среща, след като предмет удари играещият треньор Иван Стоилов, във втората среща не бе направена никаква организация да бъде подсигурена охрана, която да отговаря за реда в залата. През цялата среща момчетата на УНСС бяха плюти, целени с бутилки и предмети, а за капак след награждаването, група фенове нахлу в съблекалнята, където последваха блъскане, плюене и заплахи към състезателите ни. Така драги ръководни фактори в БФС не става, нещата се случват адекватно, само когато подходиш към тях адекватно", написаха от УНСС, възмутени от случилото се. 

"Най-доброто от цялата ситуация, е че няма сериозно пострадали от възникналия абсурд след мача", отчитат вицешампионите.

"Отборът ни изпраща една успешна футзал година - титла от градското първенство на София, само една загуба в 26 мача (загубите във финалите са на дузпи) и много качествен футзал. Поздравления за всички, които бяха част от магията футзал в УНСС. Жалко е, когато се опитваш да постигаш нещо с толкова труд и себеотдаване, и то без финансов стимул, да получаваш толкова неадекватно отношение. Отборът ни ще преосмисли участието си в първенството организирано от БФС, като ще търси алтернативни варианти за изява в бъдеще. Огромни благодарности на всички колеги и приятели, които ни подкрепиха в залата на НСА, през тези два дни, ще се постараем да не ви разочароваме и в бъдещите ни изяви", добавиха от УНСС.

 

Снимки БЛИЦ: