Лудогорец постигна втора победа в предсезонните си контроли на турска земя, надигравайки с минималното 1:0 шампиона на Литва Екранас. Единственото попадение в проверката реализира Роман Безяк. Словенският нападател се разписа с глава в 36-ата минута, засичайки центриране от фаул на Мирослав Иванов.

Както е известно, в първия си мач за годината селекцията на Ивайло Петев надделя с 3:1 срещу друг първенец на страната си - Шериф (Тираспол). Тогава само чужденци се разписаха за тима от Разград във вратата на шампиона на Молдова - Козмин Моци, новото попълнение Неманя Милисавлевич, както и Роман Безяк, който донесе и днешната минимална победа над Екранас (Литва).

В мача с литовците на много високо ниво се представи отбраната на Лудогорец, която за 90 минути не допусна нито едно реално голово положение пред вратата, пазена от Владислав Стоянов. За национала това беше дебют за шампионите, след като в първата среща той не пази срещу бившия си клуб Шериф.

Избраниците на Ивайло Петев имаха териториално преимущество почти през целия двубой и само могат да съжаляват, че не постигнаха по-изразителна победа.

В 10-ата минута Мирослав Иванов подаде към Витиня, който центрира отляво по земя, топката стигна до Марселиньо, но той при опита си да я овладее беше съборен в наказателното поле. Съдията обаче прецени, че няма дузпа и не уважи исканията на Лудогорец. В 23-ата Мирослав Иванов направи отличен пробив по лявото крило и след двойно подаване с Роман Безяк центрира опасно, но бранител на литовския шампион изби топката секунда преди Марселиньо да я засече с глава от изгодна позиция. Натискът на българския тим се засили и попадението във вратата на Екранас не закъсня. В 36-ата минута словенецът Безяк засече на близката греда центриране отляво на Мирослав Иванов и откри резултата - 1:0.

Минималната преднина на Лудогорец се запази до почивката. В началото на второто полувреме Ивайло Петев извърши 8 смени, а пълен мач изиграха само Жуниор Кайсара и Любомир Гулдан. Това обаче не промени ситуацията на терена и българският шампион продължи да играе по-атакуващо, докато съперникът предимно се отбраняваше и разчиташе на контраатаки, които обаче нито веднъж не изненадаха добре подготвената отбрана на тима от Разград.

През втората част сериозни пропуски за Лудогорец направиха Мичел Бургзорг, Жуниор Кишада, Димо Бакалов и Себастиан Ернандес.

В 77-ата минута колумбиецът изведе отлично с пас зад гърба на противниковата отбрана Кишада, но нападателят не успя да вкара, озовал се очи в очи срещу вратаря на Екранас. Последва опасен изстрел на Димо Бакалов в аут, а в 83-ата минута Ернандес, който се намираше на границата на наказателното поле, стреля от воле, но топката като по чудо не се озова в литовската врата. Така колумбиецът не успя да реализира първия си гол с екипа на Лудогорец.

ЛУДОГОРЕЦ - ЕКРАНАС 1:0

Съставът на Лудогорец: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Любомир Гулдан, Козмин Моци, Витиня, Михаил Александров, Станислав Генчев, Светослав Дяков, Мирослав Иванов (60-Ернандес), Марселиньо, Роман Безяк (в 46-ата минута влизат: Голубович, Минев, Мантула, Бургзорг, Бакалов, Костадинов, Кишада, Милисавлевич)

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ