Световната футболна централа ФИФА е изпратила писма до Българския футболен съюз и до Естонската футболна асоциация, в които информира, че е приключила случая с контролната среща между националните отбори на двете страни, който се игра преди близо година в Анталия. Мачът се проведе на 9 февруари 2011-а и завърши 2:2. Сега вече е доказано, че е бил организиран с цел печалба от залагания, а не по спортни причини. Няма санкции за двете футболни централи.

В писмото също така се казва, че съдиите от Унгария, начело с Колош Лендиел, които ръководиха въпросната среща, са "признати за виновни в пасивна корупция и незаконно влияние върху резултата от мача".

Отделно от това се допълва, че срещата отпада от всички статистики и на участниците в нея трябва да извадят по един брой от мачовете за страната. Попаденията - 2 за Естония на Константин Василиев, и за България - на Ивелин Попов, също се анулират. Както е известно, всичките голове в тази среща паднаха от дузпи.

ФИФА потвърждава становището си, че срещата е била организирана от "Фути Интернешънъл Медия" с цел печалба от залагания, а не по чисто спортни причини. Преди няколко дни Крис Ийтън, специалист в борбата с черното тото и незаконните манипулации при залаганията към ФИФА, оповести, че Блап Йонсен, който е шеф на фиктивната фирма Footy Media, всъщност е Антъни Сантия Радж - гражданин на Сингапур. Той е имал за партньор осъдения на две години затвор във Финландия Перумали Уилсън, негов сънародник от Сингапур. Ийтън твърди още, че на всеки от набелязаните отбори е получил 20 хиляди евро, както и им е било осигурено настаняване в петзвезден хотел и самолетни билети за група от 30 души, като тези разходи също са на стойност 20 хиляди евро.

Абсолютно същото се отнася и за контролата между Латвия и Боливия, завършила 2:1, като и трите попадения бяха реализирани от дузпи. Мачът се игра няколко часа по-рано, беше организирана от същата фирма и ръководен от същия съдия. И двата мача се играха на хотелски терени и пред шепа зрители.