Евентуалният съперник на ЦСКА в Лига Европа при успех над Мура - Арсенал (Киев), преди почти век е носил името... ЦСКА. ЦСКА (Киев) е основан през 1934 г. и е бил 4 пъти шампион на украинската СССР и два пъти носител на купата. През 1994 година ЦСКА се обединява с Борисфен (Бориспол) и под името ЦСКА-Борисфен играе в елита на вече независима Украйна.

Интересен факт е, че в първите три сезона на новосформирания тим на Арсенал до 2004 година треньор на отбора е Вячеслав Грозни. През 2010 година бившият старши на “Левски” отново води отбора за кратко. През периода от 2006 до 2009 година местната легенда Александър Заваров е начело на „топчиите” от Киев. Саша навремето беше първият украинец, играл в италианския гранд Ювентус.

После клубът изпада в дълбока криза и е заплашено съществуването му. Дотогава спонсор е Министерството на отбраната, но през 2000 г. се оттегля. Кметството на Киев се намесва и спасява отбора и го прекръства “Арсенал”. Любопитно е, че през 2009 година съперникът на ЦСКА е продаден за символичната цена от 1 гривна (20 стотинки) от украинския олигарх от еврейски произход Вадим Рабинович на кмета на Киев Леонид Черноветски. Следващата година обаче милиардерът си го връща обратно.

Рабинович се занимава с износ на природен газ и е председател на украинския еврейски парламент. Бизнесменът има и сериозни проблеми със закона. Обвинен в множество престъпления, Рабинович остава без паспорт. Бяга в Израел, където веднага му вадят местен. През 1996 г. забраната да влиза в Украйна е вдигната и гражданството му - възстановено. Вадим е и известен филантроп. Дарил е 2 милиона евро за реставрация на синагога в Израел.