Адвокатите на Спортинг (Лисабон) и на Валери Божинов вече се договарят за извънсъдебно споразумение, което да избегне намеса на ФИФА и Спортния арбитражен съд в Лозана по делата около нападателя. Очаква се решителните разговори да са през юли, информира „Труд“.
 
Португалският клуб съди Божинов за 5,4 милиона евро заради неявяване на работа и непрофесионално отношение. Точно за толкова и футболистът съди Спортинг за неправомерно уволнение. Клубът може да се съгласи на компенсация от неколкостотин хиляди евро или да получи 20% от следващ трансфер на играча. По този казус „Левски“ изобщо не е страна.
 
Другото дело, до което може да се стигне обаче, засяга и „сините“.
От Лисабон са предупредили „Левски“, че има юридически проблеми и неясноти около Божинов, преди българският клуб да го привлече през януари. В отговор от „Герена“ поискали Спортинг да подпише декларация, че играчът е свободен, но португалците отказали.
 
Искът на „лъвовете“ от португалската столица за 25 милиона евро се опира именно върху това - от Лисабон могат да опитат да докажат, че „Левски“ е действал „с лошо намерение“ и е подписал с играча независимо от предупреждението. Нещо, което ФИФА трудно ще приеме. Не би следвало да има база за дискутиране или световната централа да накара „сините“ да плащат убийствената сума.