Десет отбора започват спор от днес за футболна купа „Пловдив“. Силният турнир е за деца до 12-годишна възраст. Състезанието стартира следобед на спортен комплекс Футболна арена „ВЕЛД“. Организирано и спонсорирано е изцяло от бившия футболен национал и бивша звезда на Ботев (Пловдив) Гено Добревски.

Надпреварата на Пловдив е петдневна – започва днес и ще продължи до 6 април, за когато са насрочени мачът за 3-4 място (от 10 часа) и финала - от 11:30 часа.

Ще се проведе по правилата на вече утвърдената от Българския футболен съюз национална програма за подготовка за малки футболисти до 12 години - Футбол 9. Турнирът събира малки футболни таланти във възрастова група - родени 2007 г.

Откриването днес ще бъде с мача между домакините от ВЕЛД и Футболна академия Царско село - от 13:30 часа.

„Идеята е футболна купа „Пловдив“ да се провежда два пъти в годината – през април и септември, като се превърне в традиция за града“, коментира Гено Добревски.

Освен Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив) и домакините от ФК ВЕЛД, турнирът събира под тепетата представители на елитни футболни школи в България - ДИТ (София), Черноморец (Бургас), Футболна академия Царско село, Червените дяволи (Хасково), Орлета (Пазарджик) и Етър (Велико Търново). В него десетте отбора са разпределени в две предварителни групи.

„Радващо е, че интересът към турнира е голям, още повече че програмата Футбол 9 вече набра голяма скорост у нас. Основната цел е да бъдат създадени подходящи условия, при които децата в ранна възраст да покажат своите умения и качества в една специфична и много атрактивна разнородност на футболната игра. Очакваме качествени мачове и много емоции за родителите и децата“, каза още Гено Добревски.

Футболният ас е извадил лични средства, за да обезпечи изцяло турнира, съдийските и медицински такси, многото награди, та дори и почерпка за малчуганите след приключване на състезанието. Освен медали за всички участници той е осигурил и купи за призьорите, като и отделно индивидуални награди за най-добрите.