Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Президентът на БОК Стефка Костадинова изненадващо подаде ръка на съперниците си Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано. Както е известно, Отчетно-изборното събрание на организацията е утре от 11:00 часа в "Гранд-хотел София", а за мястото се борят Костадинова, Лечева и Лучано. Стефка е оптимист, че ще спечели трети мандат начело на БОК, като заяви, че ако това не се случи, си взема чантата и си тръгва. Световната рекордьорка в скока на височина гостува в предаването "Лице в лице" по btv, където "хвърли бомбата", изразявайки готовност да предложи постове в БОК на кандидатите да я свалят - Лучано и Лечева.

"Защо не, ще видим какво ще стане", отсече Костадинова.

"Искам да поздравя цяла България за това, което стори Григор Димитров. Велика победа! Сега цял свят говори за България благодарение на успеха му. Горда съм, че съм българка. Пожелавам му в най-скоро време да стигне до Топ 10, а след това и още по-нагоре. Днес се чух с татко му. Той ми каза, че аз добре знам как се чувства той в момента, защото и аз съм била на върха. Да сториш подобно нещо, и като знаеш, че цял свят те гледа, чувството е неописуемо. Видяхте и публиката в Мадрид как го подкрепяше. Имаме нужда от такива успехи", каза Костадинова за снощната велика победа на навършващия скоро 22 години хасковлия над световния номер 1 Новак Джокович.

Водещият Димитър Цонев попита Стефка защо иска да кара трети мандат начело на БОК и за двата до момента не е ли успяла да свърши работата.

"Гледам телевизия, постоянно дебати. Много съм огорчена от всичко. То не са компромати, не е черен пиар... после се коалират и всичко е ОК. Именно заради това не съм станала политик. А защо трети мандат ли? 2005 година, когато с екипът ми застанахме начело на БОК, беше много тежко. Същата година Иван Славков-Батето беше изключен като член на МОК, беше стартирало София да стане домакин на Олимпиада, 2006-а предстояха зимните олимпийски игри в Торино. Страшно много работа имаше да се върши. И в този тежък момент аз и екипът ми се хвърлихме в огъня и успяхме да постигнем нещо благодарение и на федерациите. Увеличихме много спонсорите, направихме редица младежки фестивали, в които се включиха хиляди деца. Увеличихме много парите, които идват от МОК. Кандидатствахме по редица програми, с много работа ни одобряваха", сподели Костадинова, след което говори за опонентите си Весела Лечева и Васил Иванов. Лучано дори предрече провал на България на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

"Неинформирани сме. Нормално е така да мислят, след като не са били в БОК. Лечева и Лучано бяха в ДАМС. А структурата на БОК е съвсем друга. БОК си остана независима, а не на държавата. Когато човек спечели, много внимателно подбира екипа си. Аз съм много благодарна на проф. Лъчезар Димитров, Стефан Цветков, Вальо Йорданов, на всички, които помагаха - федерации, асоциации. Който и да е начело на БОК, трябва да се наблегне на първо място в инвестициите в спортните училища. Трябва да сме много по-активни с младите. Аз не бягам и нито за миг не съм бягала от отговорност. Може да попитате всеки един от олимпийците ни в Лондон. Бях до тях през цялото време. Присъствах на всяко състезание с българско участие. Даже някои ми се чудеха, че го правя", сподели легендата.

"Бях поканена от Весела Лечева на дебат. Вижте, хора, дебатът трябва да го правим в олимпийския комитет, а не пред камери и хора. Трябва да сме едно цяло. Тази година е много важна за зимните ни спортове, тъй като трябва да се покриват нормативи за Сочи 2014. Катето Дафовска стори чудо. Аз вярвам, че Господ пак може да е с нас и да имаме успехи в Сочи. Аз съм позитивен човек. Сани Жекова, Зографски, биатлонът могат да вземат медали. Нека изчакаме, не трябва всички да са скептично настроени", каза още Костадинова, след което говори за предстоящия избор утре - "При мен всичко е прозрачно. Всяка година се гласува отчета, като първо се предлага за одобрения, дава се на Общото събрание на БОК и хората ги гласуват. Аз не съм политик, няма да правя платформи, ще говоря от сърце. Утре е 9 май - Ден на Европа, Ден на победата. Знам, че в БОК има достойни хора. Ако не гласуват за мен, си вземам чантата и си тръгвам. Живеем в демократично време, всеки може да се кандидатира. От моя страна има феърплей, в това всички могат да бъдат сигурни. Ако загубя, не правя трагедии. Имам прекрасно семейство - син на 18 години", добави Стефка Костадинова, която също така каза, че ако сега се би пробвала отново да скочи би преодоляла височина от поне 190 сантиметра.

"Мисля си за 2,10, душата ми го иска, но тялото не дава. Не съм се замисляла колко мога да скоча, но сигурно 1,90 ще ги преодолея, дори може и малко отгоре. За 6-7 месеца мога да вляза в някаква форма", сподели с усмивка Костадинова.