България загуби с 0:6 от Англия в предпоследен двубой за нашите от квалификационната борба за Евро 2020, което е най-голямото поражение за "лъвовете" у дома в историята досега (предишната е от СССР през 1957 година с 0:4).

Срещата започна равностойно, но в 7-ата минута гостите откриха, след като Маркъс Рашфорд получи отляво, залъга последователно Десподов и Пашов и прати топката в далечния ъгъл на Пламен Илиев. Минути след това нашите отвърнаха с коварен удар на Ивелин Попов от границата на наказателното поле, но Пикфорд се разпъна и отрази удара му.

Англичаните продължиха да тормозят отбраната ни най-вече по левия фланг, но в 21-ата минута смениха посоката. Стърлинг нахлу отдясно и пусна топката към Рос Баркли, който от по-малко от метър се разписа за 2:0.

След 26-ата мачът беше спрян за няколко минути заради прояви на расизъм на "Вадил Левски". Главният рефер Иван Бебек получи сигнал от английските футболисти,  след което последва официално предупреждение към публиката и инструкции от диктора на стадиона.

Минути след подновяването на играта Англия вкара трети гол. Хари Кейн центрира опасно и Баркли я засече в мрежата отблизо за 3:0.

Към края на полувремето двубоят отново беше прекъснат заради расизъм, като този път не английските футболисти, а четвъртият съдия реагира на скандирания. След подновяването на играта Англия отново вкара гол и след контраатака Кейн намери Стърлинг за 4:0 преди почивката.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На полувремето в игра се появи Божидар Краев, чиято първа проява в мача обаче беше да се сблъска с набралия скорост Кирил Десподов и след това да изрита топката високо по посока на вратата на британците.

Гостите пък отвърнаха с контраатака, при която обаче Пламен Илиев спаси удара на Стърлинг в 51-ата минута. Стражът на Лудогорец отново се намеси решително в 58-ата минута, когато отново спаси удар на звездата на Манчестър Сити. Илиев спаси вратата си за трети път в рамките на 10 минути и при удар на Хари Кейн в 63-ата минута, когато получи топката в наказателното поле, финтира бранителите на България и стреля.

Напрежението пред нашата врата не спря и Маркъс Рашфорд беше близо до гола в 67-ата минута, когато надбяга Пашов и Терзиев и стреля остро, но отчаян шпагат на дебютанта Хаджиев спаси вратата ни. Две минути по-късно обаче комбинация между Кейн и Стърлинг матира отбраната ни за 5:0.

Малко преди попадението за британците Исмаил Иса напусна играта, за да отстъпи мястото си на Галин Иванов, но и това не помогна на нападението ни. Четвърт час преди края пък в игра влезе и Кристиян Малинов на мястото на Вандерсон, докато за Англия се появиха Джейдън Санчо, Мейсън Маунт и Калъм Уилсън.

Гостите можеха да вкарат и шести гол, но гредата раздели Хари Кейн от попадение. Само две минути по-късно обаче капитанът на "трите лъва" се разписа, поемайки топката пред наказателното поле и насочвайки я в долния десен ъгъл на Илиев (6:0). В продължението на срещата отново гредата ни спаси от седми гол.

Последният двубой за нашите от битките за Евро 2020 е домакинството на Чехия на 17 ноември, като все още нямаме победа в групата. Англия и Чехия са на върха с 15 точки, следва Косово, а Черна гора и България са на дъното с 3.

Нашата квалификационна група за Евро 2020

БЪЛГАРИЯ – АНГЛИЯ 0:6

(0:1 Маркъс Рашфорд 7', 0:2 Рос Баркли 20', 0:3 Рос Баркли 32', 0:4 Рахим Стърлинг 45+3', 0:5 Рахим Стърлинг 69', 0:6 Хари Кейн 85')


По-важното от мача по минути:

7' -  ГОЛ за Англия! Рашфорд преодоля Пашов и Десподов и откри резултата.
11'  Шанс за България! Ивелин Попов стреля от границата на наказателното поле, но ОПикфорд спаси.
20'  ГОЛ за Англия! Хари Кейн пусна успореден пас на голлинияра към Баркли за 2:0.
26'  Мачът е спрян за няколко минути заради прояви на расизъм от трибуните.
32'  ГОЛ за Англия! Британците се разписаха минута след подновяването на играта. Кейн центрира и Баркли бележи за 3:0.
43'  Поредно спиране на мача заради расистки подвиквания по трибуните
45+3'  ГОЛ за Англия! Комбинация между Хендерсън, Кейн и Стърлинг завърши с четвърти гол в нашата врата.
45+4' Край на първото полувреме.

46' Начало на втората част.
48'  Опасност пред нашата врата! Стърлинг стреля, Илиев успя да спаси.
51'  Поредна опасност! И пак Илиев спасява.
58'  Трето добро спасяване на Пламен Илиев. Стърлинг стреля мощно, но стражът ни се справи.
63'  Опасност пред нашата врата! Хубав ударт на Кейн, но Илиев пак е на мястото си.
69'  ГОЛ за Англия! Стърлинг бележи за 5:0 след пас на Кейн.
83'  ГРЕДА за Англия! Хари Кейн удари десния стълб на Илиев.
85'  ГОЛ за Англия! Кейн пое топката пред наказателното поле, премина Терзиев и вкара за 6:0.
90+3'  ГРЕДА за Англия! Резервата Калъм Уилсън уцели страничния стълб.
90+6' Край на мача.

Bulgaria БЪЛГАРИЯ: Пламен Илиев – Георги Пашов, Георги Терзиев, Камен Хаджиев, Петър Занев – Георги Сърмов ( 46' - Божидар Краев), Георги Костадинов – Кирил Десподов, Ивелин Попов /к/, Вандерсон ( 76' - Кристиян Малинов) – Исмаил Иса ( 68' - Галин Иванов)


EnglandАНГЛИЯ: Джордан Пикфорд – Киърън Трипиър, Тайрън Мингс, Хари Магуайър, Бен Чилуел – Рос Баркли  ( 73' - Мейсън Маунт), Джордан Хендерсън , Хари Уинкс – Маркъс Рашфорд  (76' - Калъм Уилсън), Хари Кейн  /к/, Рахийм Стърлинг  ( 73' - Джейдън Санчо)


Съдия: Иван Бебек (Хърватия)
Стадион: "Васил Левски" (София)
Легенда: