Стилиян Петров гостува в „Стълбището“ на Дарик радио, където говори за актуалната наболяла ситуация около българския футбол, протестите на феновете и управлението на БФС. „Надявам се, че ефектът ще е положителен за българските фенове и българския футбол. Държавата играе голяма роля за това българският футбол да прогресира. През последните години не можем да използваме ресурсите на държавата за българския спорт и футбол. Надявам се след инцидентите да има позитивен ефект, за да започне да се развива българският футбол, защото изостава. Вината за всичко е на БФС, прехвърли се вината към СДВР, след това към УЕФА. Ще е интересно да се види комуникацията между БФС и УЕФА. Винаги всички други са виновни, но не и те. Трябва да си поемат отговорността. Хората, които управляват футбола, забравиха какво означава футболът, какви са техните задължения“, започна Петров.

"На протеста видяхме много хора от всички възрасти – хора, които са видели много във футбола, изпитали са радостни моменти, видели са негативното, но в последните години виждаме само негативно от българския футбол. Хората в БФС трябваше да дадат културата, те трябваше да изградят тези момчета и момичета, които да прославят България. В момента нямаме футболист в топ 5 първенствата. Това, че БФС се опитва да бяга от един в друг град, за това, че феновете си изказват мнението, това е обективното мнение. Народът няма кой да го заплаши, подкупи, репресира. Родителите искат децата им да са като героите, които бяха те преди 30 години. Единственото нещо, което излиза от българския футбол е корупцията, уреждането на мачовете, репресията към клубовете, недобре работещата система, с това се свързва българският футбол. Много голям проблем в България е уреждането на мачовете. Клубовете имат голяма зависимост. Който поеме кормилото, трябва да изкорени това. В Европа се работи силно в тази насока. Тези процеси трябва да работят за българския футбол и да правят така, че да има друго лице. Актуалното ниво на българските футболисти и треньори е много слабо, за съжаление. Трябва да сме откровени тук. Подготовката, процесът изостава от големите първенства. Българските футболисти са неподготвени“, коментира бившият капитан на националния ни отбор.

„Имаме възможността с това, което сме постигнали като футболисти, това, което сме изкарали финансово, че с тези средства, които сме изкарали, водим бизнеси. Виждаме хора в БФС, които са зависими от техните заплати, те остават на улицата, ако нямат тези позиции. Много голяма е финансовата зависимост на тези хора. Като хора не са показали, че могат да ръководят техния личен живот. Това, че имаме възможността да сме зависими, да сме материално осигурени, да се борим срещу тези хора, ни дава свобода. С Борислав Михайлов не съм си говорил доста време. Понеже правя много благотворителни дейности. Бях попитал БФС да ми осигури два билета за Шампионска лига, да ги пусна на търг за хора в нужда, бяха ми обещани тези билети, може да го потвърди Павел Колев, който беше изпълнителен директор. След това този човек се отметна. Платих ги със свои пари. Това показва какво представлява човек. Един човек се оценява като човек. Това беше последният случай, в който имах взаимоотношения с Българския футболен съюз. В следващите дни ще видим дали гласът на феновете се е чул, дали БФС са го чули. Явно не. Тези хора си мислят, че не е тяхна вина. Българският фен отново ще има шансът да подкрепя БФС. Има много кадърни хора в БФС. Направили сме си нашия анализ. Има много хора, които могат да продължат да работят в БФС. Заплахите бяха и към тези хора, беше им казано, че когато стане промяната, ще изхвърчат от работните си места. Това е начинът им на работа. Страхът е голямо нещо. Не всичко е изрядно, ще намерим много пробойни. Излязоха невероятни неща за това какво представлява БФС“, завърши Стилиян Петров.