Стилиян Петров,  който е част от екипа на Бербатов, говори на пресконференцията, организирана ден преди конгреса на БФС.

“Ние имахме удоволствието да представим нашата програма. Клубовете да разберат какво искаме и да проведем честен конгрес. Но за съжаление, какво стигна до моите уши? През последните 2 дни разговарях със 140 клуба да разберем дали са получили делегатските си карти.

Ще спомена две имена - едното не го познавам, другото е мой съотборник. Едното е на Апостол Апостолов. Г-н Апостолов, аз като бивш футболист, който съм преминал през всички национални гарнитури, какво знаете по-различно, за да “агитирате” за г-н Михайлов? Отговорете ми. Както задавате на нас въпроси и ние искаме да имаме отговори. Клубове, кметове, аз съм разговарял с кметове на села и градове. Този натиск, който се оказва… Г-н Михайлов, защото си е заслужил да му казваме г-н Михайлов, този натиск… Всички, които сме извън кликата на футболния съюз, знае за проблемите. Димитър Бербатов иска да промени този начин на гласуване", говори Петров.

"Второто име - Радой Христов. Играли сме заедно. Той ми е бил идол. Г-н Христов, “агитира” за г-н Михайлов. Защото ако клубовете не гласуват за Михайлов, той ще бъде уволнен. Не се страхувай! Защото ние както се борим за правдата и прозрачността, направете го и вие. Не бъдете наивни. Много клубове не искат да участват заради случващото се на предишните конгреси.

Развитието на ДЮШ, това е най-болно на Митко Бербатов, най-много иска да го промени.

Ако тези клубове не гласуват за сегашния президент на футболния съюз, той ще загуби работата си, това не е ли натиск? Клубовете са готови да устояват тяхното си. Но когато кметът на Симитли звъни да “агитира” в различни области, искам да знам какъв е неговият интерес? Разбирам го да агитира в неговата област. Но клубовете вече не мълчат. Искат да се борят, но борбата е несправедлива. Това е големият проблем, за съжаление”, каза Петров на съвместна пресконференция с Бербатов.

Стилиян също като Христо Порточанов критикува Ясен Петров за позицията му преди конгреса. Националният селекционер призна преди дни, че застава зад тези, които са го избрали на поста.

"Той няма право да говори по  този начин. Ясен е избран да води и тренира националния отбор", заяви Стилиян. 

"Когато те оценява никой, трябва да не си ти. Друг да каже какво си направил. Година и половина никой не чу нищо от г-н Михайлов - какво е направил, защо е напуснал? И изведнъж влизаме в тези полемики. Марката “български футбол” отдавна е умряла в световен мащаб.

Христо Стоичков, Емил Костадинов, Борислав Михайлов - те трябваше да направят тази промяна. Извинявам се, че намесвам Стоичков. Но те, като идоли, трябваше да направят тази промяна.

И вие искате да ходите на големи първенства, и да интервюирате звездите, но не ви се позволява, защото не ходим на големи първенства.

Позицията на националния селекционер е потъпкана и накърнена. Имаме клише “толкова си можем, няма други”. Къде са ни младите таланти? Критериите, националният селекционер, изискванията, целите… Целите са ни вече една, максимум две победи. И не са виновни футболистите. Такава е системата, с това се сблъскваме”, добави Петров.