Изгоненият от Спортинг (Лисабон) Валери Божинов даде първото си интервю след скандала. Както БЛИЦ писа още в петък нападателят е готов да се върне в България за следващите няколко месеца, за да закрепи кариерата си. “Левски” беше първият вариант, но засега “сините” привличат и ще разчитат на други хора в атака. Литекс също проявява интерес към Божинов. Както е известно, Валери минава за един от любимците на Христо Стоичков още от времето, в което Камата беше начело на националния отбор.

- Разгаря се скандал с вас по медиите, но думата ви не се чува никъде, г-н Божинов? Наистина ли имате забрана да говорите, наложена от вашия клуб Спортинг (Лисабон)?
- Не, нямам такава забрана. Просто се разбрахме да не даваме глас на нервите си по медиите. Съответно аз да не казвам от какво съм недоволен в клуба и те да не ме атакуват мен. Затова и до този момент не съм дал интервю.

- Докога ще е в сила това споразумение?
- Надявам се, че дори и да се разделим, нещата ще останат така и няма да се вади нищо от кухнята. Никой няма интерес от това.

- Освен журналистите?
- Да, така е. Разбирам го и не ви се сърдя, че си вършите работата. Има скандал - признавам. Вие сте в правото си да се интересувате, но аз смятам да спазя дадената дума.

- Добре, да не говорим за онова, от което сте недоволен. Колко истина има в това, че български отбори искат да ви имат до края на сезона?
- За “Левски” няма нищо, но по медиите не знам защо се раздува. Но Литекс се интересува от мен. Нещата тръгнаха от там, че Христо Стоичков ми се обади в трудния момент в деня след мача. Искаше да ме успокои и подкрепи. Той винаги го прави, когато може да помогне на някого.

- Той също е изпадал в подобна ситуация навремето в Барса. Тогава разбута Роналдо, Ривалдо и Попеску, за да ги разчисти от точката на дузпата. Имаше обаче една подробност тогава...
- Да, една голяма подробност - вкара тази дузпа. И той затова е Стоичков, най-големият.

- Какво се договорихте с Литекс?
- Стоичков е разговарял с треньора и със спортния директор на Спортинг като вариант да играя под наем до 23 май в шампиона на България. Нищо повече. Едва от понеделник-вторник мениджърът ми Джери Паломба може да започне конкретни сондажи. Сега през уикенда има мачове и е невъзможно да стане.

- Няма ли за вас вариант със завръщане в Италия?
- Естествено, винаги ще има, докато играя. Не е изключено да се завърна в Лече. Това също е опция. Но нищо конкретно не може да се каже. Има още десетина дни до затваряне на трансферния прозорец. Във всеки случай няма време за преговори за продажба. А и от Спортинг ми казаха, че до лятото ще мога да играя като преотстъпен и през юни ще решаваме. Все пак те платиха немалко пари за мен и нещата сега не са толкова елементарни.

- Какво всъщност стана в последната минута на този мач за купата на Португалия между Спортинг и Морейрензе, завършил 1:1?
- Имаше определен човек да бие дузпата, но бях изнервен и реших да я изпълня аз. Бих, вратарят я парира и се разгоря скандалът. Явно съдбата реши така.

- Сега, ако имате възможност да върнете времето, ще постъпите ли пак така?
- Не знам. Честно. Каквото е имало да става, е станало. Не ми се гледа назад.

- Отстранен сте от отбора до вземане на решение за близкото ви бъдеще?
- В момента това е правилно решение. Много се изнерви положението и е по-добре да мине малко време, за да не стане още по-голям скандал. Да не си кажем с треньора някои лоши неща - няма смисъл. Така ще мога и по-реално да си дам сметка какво точно се случи и дали има път назад.

- Треньорът на вечния враг Бенфика (Лисабон) ви е защитил пред медиите. Знаете ли?
- Няма как да не го науча. Тук в Португалия футболът не е религия, той е нещо повече. Не можеш да си представиш живота без футбол, наистина. А аз сега съм в много тежко положение. Играе ми се, но след контузията в началото така и не стигнах до шанс да вляза в игрови ритъм.

- И сега какво? Радвате се на хубавото време около 20 градуса, на жената до вас и...
- ...И чакам по-добри дни. Страшно ми се играе и дано до 31 януари нещата се изяснят. Искам много до края на сезона да съм плътно на терена и да се докажа пак като голмайстор. Не ми е паднал гардът. Ще се боря за това.
Интервюто е на вестник "Труд"