Христо Стоичков беше разпитан в ГДБОП за “черното тото” в България. Агенция БЛИЦ първа съобщи за днешния разпит на Камата още на 30 септември (неделя). Треньорът на Литекс пристигна днес в службата точно в 15:18 часа заедно с помощника си Петко Петков и капитана Небойша Йеленкович. Стоичков излезе след 1 час и 27 минути, в 16:45 часа, и говори пред журналистите. След разпита стана ясно, че футболната ни легенда сам е настоял да даде показания в ГДБОП. Една от причините той да се яви в службата е двубоят Литекс – Калиакра 5:0 през пролетта за Купата на България.

“Тъй като се замеси моето име, за това, че Литекс е участвал в уреден мач и най-вече с Калиакра Каварна, който завърши 5:0 в наша полза. Затова аз съвсем нормално и логично се отзовах на покана, тъй като това са хората, които се занимават с “черното тото”. За мен това е нещо ново. А това, което се появи в нашата преса, излезе и на Запад и най-вече това как се споменава, че Христо Стоичков го издирват или търсят за “черно тото”. Тази дума, която вие напишете във вестниците, на Запад звучи малко по друг начин. За този мач обясних, че има информация от БФС, заложна къща, от УЕФА, че има съмнение, че е манипулиран”, заяви Христо Стоичков. На въпрос, кой го е манипулирал, Камата отговори: “Щом споменават моето име...сигурно подозират мен.”

В този момент се намеси комисар Станимир Флоров, който каза: “Не, не, господин Стоичков, не е така. Има сериозни организации в света, които контролират всичките тези неща. В деня преди срещата са определили този мач като съмнителен и че може да бъде манипулиран. Във връзка с това имаме получен сигнал от прокуратурата да извикаме двете страни, както хора от Литекс, така и от Калиакра и да снемем от тях обяснения и да уточним дали има съмнения за манипулирани на срещата. Според нас от обясненията това е нормален резултат, тъй като Литекс нормално е по-силен отбор и нямаме информация да бъде манипулиран.”

“Умишлено настоях срещата да бъде публична, защото не ми е приятно името ми да се забърква в “черно тото”. След като оцапахте името ми, вие го изчистете сега. Сутрин ставам и ми се обаждат хора от Америка, от Испания, Германия и Италия, отвсякъде, че Христо Стоичков се замесва с "черно тото". Много е трагично нали. Аз как да си изчистя моето име, как да си изчистя името?", повиши тон Стоичков.

"Казах каквото имах, говорихме по много теми, но повече ще ви кажа, когато приключи официалното разследване. Вярвам в професионализма на тази служба и на г-н Флоров. Аз не знам въобще как и къде се залага. Така като ме гледаш, аз залагам ли?! Аз съм спокоен, моето име вече е чисто. Аз искам то да бъде изчистено", завърши Христо Стоичков.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ