Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде пространно интервю в студиото на телевизия “Ринг”. Ето какво каза Камата за кариерата си като играч, за спечелените трофеи, за ЦСКА, Димитър Бербатов и Димитър Пенев, националния отбор, Барселона, школата си в Чавдар (Етрополе), политиката и много други актуални теми пред водещите Петя Кузева и Петя Желева:

 

-Христо, как си, в последно време се загуби?

-Знаете, че прекарвам повече време в Испания, там живее семейството ми, децата ми учат там. Намирам време обаче и да съм в България, имам тук приятели.
 

-За много хора е интересно какво се случва със семейството ти?

-То винаги е било на първо място. С него са свързани успехите ми, най-хубавите и същевременно най-тежките ми моменти. Приятели имам много, познати много, но истинските ми приятели се броят на пръстите на едната ми ръка. Избирам си приятелите и не съм допуснал да бъда подведен.


-Често ли бъркаш?

-Няма човек, който да не е бъркал. Всеки прави грешки. Важно е като погледнеш човек в очите, погледите ти да съвпаднат, ако не – значи нещата не са чисти. Независимо, че съм спечелил “Златна топка”, “Златна обувка”, спечелил съм всичко, никога не съм казвал “Аз”. Моето самочувствие е подплатено с моя труд и помощта на моите колеги в ЦСКА, националния отбор, САЩ, Япония и навсякъде, където съм играл.


Нашата журналистика обаче е сбъркана. Сами се уверявате всеки ден какво се пише, не е тайна, че търсим постоянно интриги. Когато търсиш интриги съм казал, че Господ е българин и намира начин да отвърне. Аз съм радостен, че тези, които са били критични не само към мен, а и срещу моите колеги, са останали на улицата.


-Не са ли били заслужени част от критиките?

-Аз приемам критиките, но нека бъдат позитивни. Не може, когато националния отбор бие, всички да се радват, а когато губи излиза, че губи само Стоичков.


-Сега нямаме отбор, качествени футболисти или колегиалност. Къде ни е проблемът?

-Този отбор започна заедно през 1999 година. Пет години след нашето завръщане от САЩ`94 ги победихме с 6:3, а вече бяхме с коремчета. Наско Сираков им вкара четири гола. В момента националният отбор има някакви качества. Казвам някакви, защото имаме само едно класиране на ЕП, вкараха ни там девет гола в тях.


-Развалили ли ви настроението контролата със Сърбия в Белград?

-Стана ми лошо заради господин Първанов.


-Може ли играчите да са били против треньора?

-Не, днешните футболисти едва ли могат да направят нещо такова, да изхвърлят един треньор. Познавайки Пламен като личност и човек, едва ли ще допусне подобно нещо.


-Кой е най-подходящият избор за нов селекционер – българин или чужденец?

-Аз съм против чужденец да поеме отбора. Ако дойде, много бързо ще стане българин. Нека да стане ясен президентът на БФС и тогава ще прецени кой има най-големи шансове да стане треньор. Симпатизирам не само на Мъри от българските треньори, но той е единственият, който вкара отбор в Шампионска лига. В момента Мъри знае манталитета на българския футбол. Играл е във всички гарнитури на националния отбор, бил е в двата гранда – ЦСКА и Левски.


-Тези момчета имат ли респект към български треньор, Бербатов например взима много повече пари от Станимир Стоилов?

-Парите на терена не играят. Едва ли Мъри ще склони глава пред когото и да е. Мъри обаче в момента има работа.


С мен Димитър се е държал много коректно. Усъмних се на ситуацията между Бербатов и Мъри. Аз проблем никога не съм имал с играчите. Никога и за нищо не съм толерирал футболист.


-Имал ли си повече доверие към някого?

-Към всички съм имал еднакво доверие. Избирал съм винаги най-добрите играчи. Не съм се водил от интереси, не ме е интересувало дали на някого му предстои трансфер или са му нужни мачове за някъде.


-Мнението ти за извънредния конгрес на БФС?

-Боби постигна много в периода, докато бе президент. Сигурен съм, че той ще продължи да бъде начело на футбола ни. За първи път се подписа такъв договор за телевизионни права. За първи път от много години юношеският национален отбор се класира на европейско първенство. Неговата близост с Платини е плюс за нас.

Естествено, че има и негативи. Трябва да бъде още по-твърд с лицензирането на стадионите, да има по-добра организация на мачовете от първенството и на националния отбор. Рано или късно Боби ще постигне това, което си е поставил за цел – трибуните да са пълни и да има дербита във всеки кръг.


-Вратата на БФС отворена ли е за Христо Стоичков, мислел ли си да бъдеш президент?

-За мен след първия разговор с Боби Михайлов преди много години приключи само с едно стискане на ръцете. На този етап не мисля да бъда президент на БФС. Аз съм избрал да вървя по друг път. Дълбоко уважавам тези спортисти, които са на високите постове – Весела Лечева, Стефка Костадинова и Боби Михайлов. Те са лицето на българския спорт. Едва, когато Боби се откаже, тогава може да се кандидатирам.


-Откъде се появи дезинформацията, че Васил Божков ще се кандидатира за президент на БФС?

-Той не беше официално издигнат. Васил Божков си е направил сметка, сондаж върху това, което може да му се случи на Конгреса и избра правилния път. Аз мога да говоря само суперлативи за Божков, защото  пое в критичен момент ЦСКА. Но когато не получаваш нищо, нормално е да се отдръпнеш. Все пак има бизнес, който едва ли ще бъде затормозен във времето, но футболът щеше да му носи негативи.


-Преди имаше ли слухове за уговорки между ЦСКА и Левски?

-Някои малоумник може да каже подобно нещо, който няма грам мозък. Ние излизахме да представим някакъв спектакъл на терена, искахме да воюваме един срещу друг.


-Какво мислиш за Димитър Бербатов, има ли достатъчно хъс?

-Нали преди мача със Сърбия бяхте написали, че е лицето на България, символът на страната и т.н. След 45 минути игра всичко се обърна, Димитър бил такъв, бил онакъв. В момента нямаме по-качествен футболист от Димитър. Имаме и един Мартин Петров. Останалите по-добри са Велизар Димитров, Благо, Чавдар. Но за да станеш много добър като Лечков, Балъков, Костадинов, Пенев трябва много труд. Не трябва да сравняваме поколение с поколение.

Аз се радвам, че Димитър отиде да играе в Манчестър. Това е неговото стъпало. Започна от посредствен отбор като Леверкузен. Постигна някакви резултати, игра финал в Шампионска лига. До къде ще стигне, само времето ще покаже. Много знаещи и незнаещи наши “доброжелатели” постоянно говорят, съпоставят ни. Аз му пожелавам да постигне успехите ми. Не за всеки футболист се дават 30 милиона паунда. Но в един момент парите не играят, те са във вреда. Ти трябва да играеш на зеления килим, да вкарваш, да подаваш.

В големия футбол трябва да играеш за целия отбор, а не за себе си. Някога дали аз щях да съм на терена, или не в Барселона, на Кройф му бе все тая. Защото имаше още един куп съотборници. Но когато играеш сам за себе си, е много трудно. Опитах се да играя сам за себе си в един мач, но на 15-ата минута Йохан ме смени. На другия двубой ме остави резерва. Критиките, които Димитър ги получава в Англия са закономерни. Тези критики ще са му от полза, ако иска да стане още по-голям, известен, да спечели Шампионска лига, да стане шампион на Англия. Пожелавам му ги от все сърце и душа. Тези, които пишат, че аз съм против Димитър са малоумници. Защото кой българин няма да се радва да имаме още една “Златна топка” или “Златна обувка”. Димитър показва, че има качества и не случайно е избран пет пъти за футболист на България.


-Разкажи ни за школата ти в Етрополе.

-Една идея на собственика на Чавдар (Етрополе) Емил Димитров. В последно време знаете, че отсядам в този балкан. Повечето ми истински приятели са от там – Валентин Златев, кметът на Правец, момчетата ми от школата в Етрополе. И така се прокрадна една идея да направим школа. Сега имаме над 80 деца. Пълен пансион е – ставане сутрин, след това училище, обяд, прибират се в общежитието, почиват, учат, следобед имат тренировка, прибират се, вечерят и в 22,30 часа всички по леглата. Школата е безплатна и никое дете няма да даде нито една стотинка. Ние не събираме децата, за да правим бизнес. На едно дете какво да му взема, от родителите да взема 100 лева? Няма да стане.

Ето, сега ще кажа и новина, синът на един мой приятел Бойко Краев – Божидар ще бъде прехвърлен в школата ми в Барселона. Няма нищо връзкарско, просто бе оценен както подобава.


-Кристиано Роналдо ли е най-добрият футболист в света?

-Да, защото е шампион на Англия, спечели “Златна обувка”, победител в Шампионската лига. С националния отбор на Португалия добро представяне и е нормално да спечели нещо. А какво има Меси? Две години с Барселона – нула. Но както върви сега, този година ще е той. Ако Барселона спечели титлата, стигне финал в Шампионската лига.


-Четирите гола на Ван Бастен срещу Гьотеборг през 1992 година ли повлияха той да спечели “Златната топка”?

-Две неща повлияха. В същия ден, в който Ван Бастен вкара четирите гола, Барселона загуби от ЦСКА (Москва). И най-важният момент бе, че загубихме финала за Междуконтиненталната купа от Сао Пауло по-рано. Когато си станал европейски клубен шампион, шампион на Испания, голмайстор с националния отбор и не те оценят, ти убиват желанието. Така стана и в този момент през 1992 година.


-Кажи няколко думи за ЦСКА?

-Труден период след напускането на Стойчо. Имам предвид като финанси, ръководство. Самите футболисти са недоволни от политиката на клуба. Вината е на всички нас, че допуснахме да се стигне до там.


-Защо не се хванахте за ръка и не помогнахте?

-Клубът беше продаден за чужденец. Оцапахме още едно име на българския футбол – Емил Костадинов. Всичко пое той. Много пъти съм говорил с Емил и съм му казвал, че когато разбра какво се случва, трябваше да излезе и да каже до тук. Емил е рожба на този клуб, лицето на България, прослави родината ни на запад. Аз не вярвам, че Емил е стоял в ЦСКА, че е получавал 1000 лева или 1000 евро заплата, той стоеше, защото обичаше ЦСКА. Много хора искаха и продължават да не искат са го няма, но той е икона на българския футбол. Ако не беше той, едва ли щяхме да направим нещо в САЩ.


-Научи ли се с достойнство да приемаш загубите?

-Естествено, че когато загубиш, си правиш изводи защо се е стигнало до там. С времето вадиш нещо позитивно, защо и къде си сгрешил и се учиш.


-Какво ще кажеш за Александър Томов?

-Мълчание в пустинята. Сашо много добре знае моето отношение какво е спрямо него и ЦСКА. Да се надяваме с новите собственици нещата да потръгнат. Самите футболисти няма да излизат с обърнати джобове.


-Мислил ли си да станеш президент на ЦСКА?

-Абсолютно никога, защото на този етап не искам. Не искам и да бъда треньор

-Преди време бе казал, че Димитър Пенев е един от многото ти треньори. Още ли е такова мнението ти за него?

-Така е, Димитър Пенев е един от многото треньори, които съм имал. Ние израснахме в ЦСКА заедно с Любо и Емил, когато Пенев беше треньор още в Димитровград. Манол Манолов тогава ни даде шанс за мъжкия отбор.


-Казваш, че Пенев е един от многото треньори, но кой е треньорът с главно “Т”?

-Огнян Атанасов Сава Савов, Боре Ангелов. Когато съм бил в най-ранните ми години, те са ми дали път. После, когато съм усъвършенствал, са ми били много хора треньори.


-Как се справя с отбора в момента Димитър Пенев в ЦСКА?

-От нищо прави нещо. Успява от едни млади футболисти да играе приличен футбол. Да се надяваме, че през втория полусезон отборът ще е по-добър и в края на първенството ще стане шампион.


-Има ли конфликт между вас двамата с Пенев?

-Който има проблем да си го решава, аз нямам проблем.


-Наистина ли България не ти е дала нищо?

-Това, което съм го казал, си остава там. Но дай на друга тема.


-А какво ти даде Испания?

-Светът ми даде много неща. Напуснах България преди 19 години.


-Ако ти бяха предложили да играеш в Левски би ли приел?

-Не, никога, както и в Реал (Мадрид). Уважавам ги, имам много приятели от Левски, но това не значи нищо.


-Защо винаги си странял от политиката?

-Защото не съм свикнал да крада и не желая да бъда там, където всеки ден мирише на нещо. Политиката е за други хора, не е за мен. Има достойни хора сред тях обаче. Свързва ме приятелство с Надежда Михайлова, д-р Желю Желев, Петър Стоянов./БЛИЦ