Христо Стоичков ще стартира акция за набиране на средства на днешната пресконференция на Литекс преди започване на шампионата в "А" група. Камата обясни пред "Труд" идеята за кампанията.

"Ще използвам синия буркан, който навремето ми върна Румен Петков като вътрешен министър, за събиране на пари", заяви Стоичков.

"Трябват едни 550 хиляди долара, за да се спася от италианския затвор, където вече ме виждат враговете ми. Сега да видим кой ще ми помогне! Да видим... Това на шега. А насериозно за разследването, за което пишат в Италия. Просто имената на големи футболисти се слагат на преден план, за да се търси вдигане на шум и интрига за читателите. Каква вина има играч, който си е продал например лика за реклама, но фирмата не го е използвала? И какво го интересува въобще футболиста колко пъти са поставяли снимката му някъде? Искат лицето ти за реклама - окей, продаваш го. Другото е грижа на купувача. Това са нещата - елементарни, и скоро ще стане ясно. Нека душманите ми да не се превъзбуждат. Соковете "Пармалат" отдавна са изпити", добави Ицо.

Реакцията на Кавалера на “Златната топка” идва след информации от Италия, че започва разследване на футболно-финансови операции на концерна "Пармалат" през 90-те години на миналия век.

Основателят на "Пармалат" Калисто Танци е в затвора от 2010 г., осъден на 18 г. за финансови злоупотреби. Концернът за храни и безалкохолни напитки фалира, след като в счетоводството му зейнаха дупки за около 14 милиарда евро. И до днес това е най-внушителният случай на банкрут в европейската история. Акционери в корпорацията бяха завлечени с фалшиви банкови гаранции за десетки милиони от американски банки. Върху техните показания бе изградено обвинението срещу Танци.

През 1995 г. Стоичков подписа с Парма, отборът на Танци и "Пармалат". Тогава тимът се бореше за титла и европейски трофеи, подсилен от множество звезди. Прокуратурата в Болоня обяви, че ще разследва именно трансферите на големи фигури като Ернан Креспо, Дино Баджо, Фаустино Асприля и Стоичков.

Всъщност вероятно целият шум идва заради датата 6 март, която наближава. Тогава е изслушването на обжалване на Калисто Танци за присъдата му. Преди месец затворът в Парма излезе със становище, че здравето на затворника е влошено и изисква той да излежава присъдата си при далеч по-леки, дори домашни условия.