Христо Стоичков официално беше представен като старши треньор на Литекс. БЛИЦ първи ви поднесе сензационната новина, че Ицо поема "оранжевите" още на 8 ноември. Присъстващият на пресконференцията благодетел на клуба Гриша Ганчев заяви, че договорът на Камата е безсрочен, тъй като световните звезди не могат да бъдат уволнявани. Ицо представи екипа си, както и сам обяви целта пред отбора, която изглежда най-реално постижима през този сезон - спечелването на Купата на България. Стоичков коментира още, че няма пред кого още да се доказва, освен на Господ.

- Г-н Стоичков, договорът ви с Литекс за какъв период е?
- Безсрочен е. Първо искам да благодаря на г-н Ганчев, както и на цялото ръководство, че се спряха на мен. Благодаря и на моите приятели (б.а. - помощник-треньорите). Никога няма да чуете да ги нарека така, защото не ги считам за такива. Ние сме един екип, едно цяло, което започва работа от днес. Всички сме приятели. С г-н Ганчев сме изключително близки от много години, може би от 15 г. Той ми е бил на гости в Испания, в Южна Африка. Аз също съм му гостувал. Обединяват ни много общи неща, затова за мен е огромно удоволствие да дойда тук и да работя за проекта "Литекс". Не искам, а и не обичам да чувам, че казвате или пишете за проекта "Стоичков". Тук става въпрос за едно голямо нещо, в което всеки един човек има своето значение, дори и чистачките на стадиона. В Барселона проектът е "Йохан Кройф", в Литекс е "Гриша Ганчев".

- Каква е целта пред Литекс този сезон?
- Спечелването на Купата на България на пръв поглед изглежда най-постижимата ни цел. Това ще преследваме. Купата е по-лесна от това да станем шампиони. Разбира се, че ще преследваме и титлата в "А" група, но знаем, че няма да ни е лесно. Със сигурност не се отказваме от титлата, но Купата е по-реален шанс за нас да си осигурим място в евротурнирите. Оттук нататък каквото и да обещаваме, ще се види на терена. Искам още веднъж да благодаря на Гриша Ганчев, че в един такъв труден момент намери сили да се срещнем двамата и да поговорим за това какво предстои за Литекс - клуб с традиции. Трябва всички налични играчи и тези, които ще дойдат, да разберат, че Литекс е клуб с традиция и история, която се защитава не само с приказки, а и на терена.

- Литекс има ли шанс за шампионската титла?
- Винаги има шанс и ние ще го преследваме до последно. Помним случаи, когато някой води със 7-8 точки и губи шампионата. За 15 мача може всичко да се случи. Още от първия ден обаче целта е да спечелим Купата на България, за да имаме право да играем в УЕФА.

- Ще успеете ли да се докажете начело на Литекс?
- Няма на кого да се доказвам, може би само на Господ (б.а. - поглежда нагоре и замълчава за миг).

- Ще залагате ли на млади футболисти?
- Естествено, че ще налагаме млади момчета. Винаги съм казвал, че аз искам да залагам на талантите. Видяхте, че когато бях национален селекционер, от шестима чужденците в състава намялаха до трима. Ние имаме много кадърни младежи, на които трябва да се дава шанс. През годините съм се убедил, че можем от нищо да направим нещо. Имаме талант, качества и потенциал, но затова трябва и младите футболисти да се потрудят. Виждате, че голяма част от тези, които участвахме на Световното през 1994-а - Любо, Емо, Данчо, Наско, Цанко, се завърнахме в България, защото имаме желание да им предадем знанията си, да им помогнат да се реализират. Ние обаче можем да бъдем само допълнителен стимул за тяхното развитие. Ако те самите не положат усилия обаче, няма как да пробият в големия футбол. Те сами трябва да изберат по какъв начин ще ги приемат хората - като световни звезди или пропилени таланти.

- Идването ви в Ловеч значи ли, че ще оставите школата си в Етрополе?
- Не мисля, че работата ми в Ловеч е в конфликт с това, което правя в Етрополе. Работата в школата ще си продължи, както ще си продължи и идеята за изграждането на национален стадион. Там нещата зависят изцяло от Бойко Борисов, Свилен Нейков и министрите около тях. Те са хората, които трябва да намерят път и начин за реализирането на този проект.

- Ще привличате ли още футболисти?
- Знаете, че вече привлякохме няколко футболисти. Ще има още нови. В събота ще представим официално тези, които вече са част от Литекс. Подготовка с нас ще водят и 5 деца от школата. Ще бъдат на лагерите, за да видим дали могат да играят в мъжкия отбор. Само мога да благодаря на предишните треньори, защото те са положили основата. Ще видим по време на лагерите с какво разполагаме и ще преценим на кой пост какъв футболист ни трябва. Има достатъчно работа, която трябва да се свърши. По-важен ще бъде вторият лагер в Сандански. Там ще започнем с контролите, ще имаме възможност да изпробваме различни схеми на игра. В Ловеч има една добра, от дълги години изградена основа, която трябва да се развива.

- С какво чувство ще се изправите срещу ЦСКА и Димитър Пенев?
- Никакво чувство. Димитър Пенев е Димитър Пенев. Безкрайно много го уважавам. При него съм постигнал най-големите си успехи. Няма да има никакво напрежение. Чета някакви неща, че ме чакал. Нямали търпение да дойде мача, за да се видим. Та той ме вижда всеки ден.

- Преди години бяхте поканен за старши треньор на ЦСКА...
- Не гледайте преди няколко години, гледайте днес. Преди няколко години си е било преди няколко години. Не ме връщайте на темата за националния отбор, той е минало време.

- Каква заплата ще получавате в Литекс?
- Безсрочна. Нали чухте г-н Ганчев, договорът ми също е безсрочен.

- Променихте ли се в последните 1-2 години, в които около вас няма скандали?
- Станах консул, доктор, може би това ме промени. Вързан кон не можеш да го промениш. Може би вие започнахте да задавате по-умни въпроси.