ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Христо Стоичков даде дълго интервю, в което говори за подготовката на ЦСКА, условията в отбора, промяната на политиката на клуба, както и за бъдещето.

Ето какво каза Камата пред ТВ7 първо за завръщането си в ЦСКА: "Всичко беше много спонтанно, тъй като треньорската професия е вихровита зона (б.р. - това са точните думи на треньора), но все пак разговорът, който проведох с Гриша Ганчев и приятели, които са свързани с ЦСКА, дойдохме до едно общо разбиране, че трябва да се върна от там, откъдето съм тръгнал за големия футбол. Мога да бъда благодарен на Литекс, на всички хора около Литекс, на президента, собственика. Година и половина изкарах едни от най-хубавите ми периоди като треньор, защото първо, имах възможността да работя спокойно, второ - да наложиш млади футболисти, много трудно се решават много треньори, защото повече ги интересуват резултатите. Политаката, която направи Литекс, мисля, че е най-правилната в последните 30 години."

На въпрос, ще има ли футболисти от Литекс, които ще заиграят в ЦСКА, Камата отговори: "Мога да ви отговоря след вторник-сряда, защото няма да бъде коректно, ако не се договорят хората, които са седнали на маса. От тук нататък каквото и да кажа няма да бъде коректно от моя страна. Знам много неща, но до там. Докато не стане ясно от страна на клуба какво ще бъде бъдещето, нямам право да говоря, защото все пак достойнството е над футбола. Какво ще решат двамата президенти - само може да се гадае. Какво да мисля за хора, които не са при мен. Независимо дали се казват Георги Миланов или Бодуров. Да, страхотни състезатели, бъдещето на националния отбор, гръбнакът на Литекс. Но нямаме право да кажа, на всяка цена ми ги дайте. Това само могат да кажат двамата президенти, кой, къде, кога ще играе, каква ще е ситуацията в клуба. Предполагам, че ще има нови футболисти, но не бързам по простата причина, че искам тези, които са в момента, да не мислят за нищо друго освен за тяхната работа. Ама кой ще дойде, какъв ще бъде, най-малко футболистът трябва да бъде притеснен и затормозен, че като дойде друг, няма да играе.

При мен няма титуляри и резерви. При мен титулярите са от понеделник до петък, това е титулярният състав. Събота и неделя е най-лесно, хващам 11 за уши и казвам, излизайте и играйте. Не мога да кажа дали ще останат всички, или някои ще си тръгнат, мога да го кажа в процеса на нашата работа. Всеки има договор, не е лесно да кажеш: "Ей, ти имаш договор, ставаш и си отиваш." Аз това не мога да го направя. Има си политика и тя трябва да се спазва.

"Моята задача сега в момента е да подготвя отбора така, че в първия мач в Лига Европа да излезе победител и в двата мача. И в двата, не в единия. Ще чакаме жребия за другия, също ще изисквам победи и в двата мача. Защото се става голям, когато побеждаваш, ставаш голям, когато свикнеш да побеждаваш. Когато си посредствен, биеш, падаш, на теб ти е все едно, безразличното е влязло в тебе. Така ще бъде в ЦСКА, докато съм аз. Ако им оттърва, отърва, ако не им отърва - аривидерчи. Ако всичко върви по план, който е начертан, с ЦСКА ще стане това, което Господ е уредил да стане. Това е начертаният път, няма какво да да се заблуждаваме, дали ще дойде един, втори, трети, пети десети. Пътят на ЦСКА е начертан, пътят е един - шампион", добави още носителят на "Златната топка" за 1994 година.

"Самите играчи трябва да покажат, че имат воля. От там нататък, ако няма воля, няма смисъл да стои тука. Ще изисквам, когато се работи, да се мисли само за футбол. Какво да се направи по време на тренировка, на мач. Ззащото много пъти съм го казал, ние сме свикнали да чакаме да дойде събота и неделя, да бием 1:0, да вкараме един гол и да кажем, аз съм най-добрия. През седмицата обаче, ако не си тренирал, нямаш никакъв шанс. Преди мач някой да излезе на дискотека?! Просто няма да играе, няма шанс да играе", каза Стоичков.

На въпрос за бъдещето на Мишел Платини, треньорът на ЦСКА отговори: "Аз не познавам треньор в света, който да се откаже от най-добрия си футболист. Така беше в Ловеч, на определена бройка футболисти се базираше отборът. В момента Мишел е водещ в отбора, но това, че е водещ, не трябва да му сваляме шапка и да му кажем, че без теб не можем. Той трябва да докаже, че е, а той е много голям футболист. Не случайно има спекулации, че може да заиграе за националния отбор. Ако той е концентриран, върши си работата, както знае и ние го мотивираме, мисля, че по-добър футболист от него - чужденец, в последните 15 години не е идвал в Бълагрия. Няма и да дойде. Виждате, че ги събираме на куп, стоварваме ги на Аерогарата и ги пръскаме и кой, където оцелее. Ще бъда безкрайно взискателен, прецизен в това, което ми се кара и предлага като футболисти. Не искам количество, само с количество нищо не става. Един, ама да е качествен, тогава бих се съгласил."

На въпрос за Спас Делев, Стоичков каза: "Спас Делев ще трябва да израсте малко, дребен е (смее се). Нали знаеш дребните хора, които са управлявали света -Ленин, Чърчил, Тодор Живков, все са били дребни, така че...Надявам се, че ще бъде една от водещите фигури в отбора, човек с характер, самочувствие. Да се надявам, че това, което се изказах, ще остане във времето. Ще подам на всеки ръка, но да знаят, че мога да си я дръпна. Кога ще стане това ли? На третия слаб мач, защото всеки греши, има право да направи един-два слаби мача в годината. Но ако са постоянни, нещо куца, нещо не е поел правилната посока. Ще изисквам максимална концентрация от него (б.р. - има предвид Спас Делев), от Карачанаков, от Мишел Платини, Марсиньо, от всички футболисти. Споменавам три-четири имена, защото отборът ще се базира върху тях. Но като група, естествено, че ще искам минимум да имаме 22 футболисти плюс вратарите, да имаме конкуренция. Защото, когато имаш конкуренция, това неминуемо прави треноровъчния процес по-лесен. Имаш повече избор, по-малко главоболия. Ще искам една селекция, която да се базира на максимално конкурентни футболисти, които да могат във всеки един момент в този дълъг период от време, в който сме заедно, да бъде максимално свеж."

"Феновете ще се въннат, знам, че ще се върнат, защото да обичаш ЦСКА е нещо велико. Който не е бил там, не знае за какво става въпрос, да обичаш истински един клуб, да мислиш за него постоянно, да живееш с проблемите. Много е лесно да живееш, когато станеш шиампион, всички се снимат, радостни са. Живееш с проблема, тогава си голям, когато подадеш ръка и мислиш, че с малката помощ, която си дал, ще стане нещо по-добро за отбора. Тогава действително нещата ще са там, където трябва да бъдат. Ще имаме промяна и в социалната политика. Не може да свърши тренировката след час и половина, да ставаш и да си заминаваш. Чакай малко. Искаш да те гледат събота и неделя и да има 20-30 или 50 хиляди на стадиона. Ти имаш твое задължение - да посетиш детски гтрадини, да посетиш болници, да се срещнеш с деца, да идеш в дом майка и дете, да почувстват обич, която ти даваш. Ти също можеш да бъдеш там с техните проблеми. Как на Запад всичко става. Аз съм ходил всяка седмица, по двама, по двама, разделяха ни и ходихме. Тук ще стане същото, защото там те трябва да покажат, че са истински мъже", коментира още бившата звезда на Барселона.

Стоичков даде краткия си отговор за комисионните около трансферите в клуба: "Ако някой си, казвам някой си в кавички, има интереси...Завършиха тези интереси. Комисионните отпаднаха. Приключиха с тези търговии, да им бъде ясно и точно и да им се предадат моите думи."