Стойчо Младенов постави срок на ЦСКА до края на следващата седмица да му бъде изплатено заработеното по време на последния му престой. Припомняме, че шефовете от “Титан” уволниха легендарния специалист, като едно от решенията за това действие, е неявяване на работа в определени дни. Младенов все още не е завел дело срещу клуба, изчаква да получи заплата за шест месеца, която не му е дадена от ръководството.

“Направих всичко възможно в тези десет месеца, за да направя така, че клубът да се управлява професионално. Защото този клуб е институция, този клуб е карал да се съобразяват всички в България, а и извън пределите на страната ни. Побеждавали сме и германски шампиони, и испански шампиони, и английски шампиони. Каквото и да кажа ще бъде малко за ЦСКА. В последните няколко години обаче ЦСКА няма този блясък, който трябва да има. Вместо да съгради, то се разгражда”, каза Стойчо Младенов в БиТиВи.

На въпрос, как се почувства след уволнението, Младенов заяви: “Шокиращо беше това за мен, защото 48 часа преди стартиране на зимната подготовка при условие, че през всички тези 10 месеца се борих и търсих възможността да ми се даде да направя сам селекцията. В един момент, в който това ми се позволи и аз го направих, бях уволнен за нещо, което и до ден днешен не мога да проумея, че не съм се явявал на работа в едни дни. А те бяха част от отпуската. Последният мач беше на 15 декември, тогава разпуснах отбора в почивка до 4 януари. Всичко това е неправомерно, но съдът ще го докаже.”

“След това веднъж обявиха несходство в характера за уволнението ми, след това се призна за сръбска връзка за чистотата в Сърбия. След това се изгони Йешич, тъй като се появи конфликт с двама-трима футболисти. Докара се човек, който да е удобен на тези двама-трима състезатели. Всички тези неща доказват, че институцията треньор в ЦСКА е господин никой. Взимат се големи имена, но в същото време тези имена се петнят и не се дава възможност този човек да си върши работата професионално”, допълни Екзекутора на Ливърпул.

Стойчо Младенов коментира и решението на капитана Тодор Янчев да напусне ЦСКА: “Тошко Янчев е един човек, който с тази постъпка, остава завинаги в моето сърце. Човек, който виждаше как се отнасят към мен. Това, което предприе, е нещо, което го издига и му дава ореол. Един човек, който ще бъде обичан вовеки веков от феновете на ЦСКА. Той загърби професия, всичко и взе решение, което да се опълчи на начина на управление на това ръководство.”

Легендарният футболист и треньор коментира и факта, че е бил обвинен в алчност в ЦСКА: “Самият факт, че се отказвам от неустойката, за да може ЦСКА да вземе лиценз, показва дали съм алчен, или не. Това, което ми предложиха като заплата, това приех. Бяха достатъчно умни шефовете да изкарат публично заплатата, която ми дадоха. Няма такъв клуб в света, в който да компрометират треньора, а срещу мен изкараха и фалшиви компромати. И в крайна сметка човекът да бъде цапан. Никога за мен финансите не са били от важно значение. Самият факт, че на 17 декември Иво Иванов ме извика, за да коментираме нашето възнаграждение. Каза ми се, че трябва да намалим заплатите си с 50 процента. Аз и моите помощници бяхме единствените, които го направихме. От тогава никой не го е направил. Бих го направил не само за ЦСКА, а и във всеки друг клуб, когато има финансови проблеми. Нормално е да проявя разбиране.”

На въпрос, води ли дела срещу ЦСКА, Стойчо Младенов отговори: “Може би ще се съдим. Ако до края на другата седмица не изчистят задълженията към мен, ще бъда принуден да заведа дела. Казвам принуден. Сега е моментът те да покажат, че са коректни към мен. Тези шест месеца, в които не са ми плащали, имат възможността да си изчистят взаимоотношенията. 90 процента работих с Димитър Борисов, в първите три месеца беше перфектно. Проблемът идваше обаче на следващия ден. Всичко това, което сме се разбирали, се променяше на 180 градуса. С каква цел се правеше и кой е повлиял, само можем да гадаем. Аз си го обяснявам от хората, обкръжението, което е около тях. Те са водещи в случая, те налагат мнението си. Сега в ЦСКА има много директори, имаме почетен президент, едни от най-успешните хора са в ЦСКА и ни управляват. Ето, кръстя се, дай Боже да им се даде шанс да управляват. Знаете, че Гриша Ганчев каза преди време, че треньорът е Господ. Този човек носи най-голямата отговорност. Аз ако водя война, както те се изразиха...трябва да съм луд, за да водя война срещу собствениците. Умеят да манипулират много добре, много опитни са в това отношение. Не мисля, че начинът, по който се менаджира клуба, е най-доброто.”

На въпрос, смята ли, че ще се даде шанс на настоящите хора в клуба да управляват, Стойчо каза: “Наистина се съмнявам, че това ще се случи. Тези действия през тези два месеца, моето уволнение, назначаването на Йешич, уволнението му, след това назначаването на Радуканов уби институцията треньор на ЦСКА. В тези десет месеца аз се промених. Много пъти имахме възможността и си говорихме с колегите си, ние бяхме принудени да преглъщаме и да си променяме принципите си, които цял живот сме отстоявали.”

“Дали бих се върнал в ЦСКА?!. Да, бих се върнал при определени обстоятелства. С тези хора е изключено, немислимо е да работим заедно. Те ме ненавиждат, показаха го със своите действия и с всичко това, което направиха тези десет месеца. Никога няма да работя с хора, които ме оцапаха толкова, колкото никой не е правил. Ще ви дам само един пример. След като спечелих купа в Саудитска Арабия, на следващата година отидох в друг отбор. Играем срещу този отбор, с който бях спечелил купата. Преди мача всички футболисти в колона по един се строиха начело с принца, дойдоха да ме поздравят. Това е уважение, което в България до този момент не съм получил и на десет процента. Единственият човек, който ме оцени, е Васил Божков. Довери ми се и ми даде възможност да управлявам. Искам да съм треньор в България. Преди две години ни се роди внучка, жена ми тогава присъства на раждането, аз не успях. Това са неща, които не се пропускат, затова искам да бъда тук”, завърши Стойчо Младенов./БЛИЦ